«Врожай єдності» — у Зорі провели День поля

478 0

Ми у соцмережах:

«Врожай єдності» — у Зорі провели День поля

Традиційно День поля проходить на демополігоні компанії «VITAGRO PARTNER». Саме тут агрономи та фермери із кількох областей України мають змогу отримати додаткові знання щодо якісних сортів насіння, мікродобрив, засобів захисту рослин і на власні очі побачити демонстраційні ділянки озимої пшениці та ячменю, сортову лінійку ріпаків, соняшник та унікальну селекцію сої.

Керівник служби агрономічної підтримки «VITAGRO PARTNER» Василь Жмура, схилившись біля культури, захопленням розповідає:

Це соя-CTIHE американської селекції 11H20, яка є трибенурон стійкою, тобто соя, що може вирощуватися по експрес-технології. Це дає можливість суттєво економити на грантових гербіцидах. Тому що соя саме цієї селекції здатна витримувати забур’янення до 3 тижнів. І ми готові запропонувати ринку України саме цю технологію по сої. Потенціал цих сортів сої в Україні високий. Ми на етапі випробування отримали минулого року 7 центнерів на полях аграрної компанії. Ми тоді не знали, що вона є трибенурон стійкою. Вирощували за класичною технологією.

Василь Жмура

До уваги присутніх на демонстраційних ділянках 5 сортів ріпаку. Поряд із уже знайомими — новинка Корзар, який відзначається високою врожайність та вищою олійністю в порівнянні із іншими сортами.

Супроводжує рослинницьку галузь прогрес технологічний. Для обприскування полів пропонують новітні агродрони. Це повноцінна техніка, яка повністю може заміняти колісний оприскувач, ефективно вносити засоби захисту рослин, не витоптуючи посіви, а відтак підвищувати врожайність.

Під час війни аграрії стикнулися із новими викликами. Якщо на півдні та сході ворог знищив вирощений урожай, вивіз техніку та насіння, то ті, хто попри все працює на землі, вирощує хліб та інші культури, змушені вирішувати питання експорту зерна та виживати в нових реаліях.

Петро Лабазюк, Генеральний директор Групи компаній «VITAGRO»

Основна проблема сьогодні — це реалізація нашої продукції. Куди продати вирощений урожай. Ми пробували вже різні варіанти: автомобільним транспортом, відвантажували по Дунаю, через великі порти Одеси, через залізничний транспорт за кордон. Але цього недостатньо. Це не ті об’єми, які потрібно реалізовувати для України. Бо саме зберігання дорого коштує і не доцільно тримати зерно тоді, коли потрібні кошти на мінеральні добрива. А в агробізнесі заведено — заробив, купив міндобрива і вклав у землю. Постійно потрібен оборот коштів, який дасть змогу працювати, сплачувати податки, виплачувати працівникам зарплату і надавати допомогу Збройним силам України, — говорить Генеральний директор Групи компаній «VITAGRO» Петро Лабазюк.

Жваве обговорення законодавчих змін, існуючих проблем із експортом сировини, питань євроінтеграції та перспектив аграрного сектору — під час виступу Почесного президента Групи компаній «VITAGRO», народного депутата України Сергія Лабазюка.

Сергій Лабазюк, Почеснй президент ГК «VITAGRO», народний депутат України

Сергій Лабазюк орієнтує на переробку продукції на внутрішньому ринку та повернення світових ринків збуту:

На сьогодні агросектор України довів, що це ключова галузь. Під час війни ми відчули, що означає блокада Чорного моря, яким 75% сільгосппродукції йшло на експорт. Побачили, що означає сьогодні і блокада сусідніх європейських країн, або як мінімум тимчасова заборона на ввезення до них продукції. Ми стикнулися з тим, що потрібно щось робити із насінням. зерном, яке ти виростив і положив на склад. І якщо традиційні наші шляхи експортні зупинені, потрібно шукати альтернативні. Нам необхідно переробляти продукцію, а це дасть додаткове ВВП для країни, робочі місця і в кінці кінців можливість розвивати наш аграрний сектор.

Ми зрозуміли, що основні виклики під час війни — це логістичні шляхи, доступ до дешевого ресурсу, вцілому до грошового ресурсу і трудовий ресурс. Ми зіткнулися із тим, що Україну покинули 7–8 млн українців, будемо надіятися тимчасово, мільйон-півтора мобілізовані і задіяні у захисті Вітчизни., Частина з цих людей вчора працювала в агросекторі і це був кваліфікований робітничий персонал. Сьогодні трудового ресурсу не вистачає. Український агросектор довів, що може працювати із нестачею ресурсу фінансового, технології вирішують тим чи іншим чином, але коли не буде механізатора, якого можна посадити за трактор чи агронома, який контролює і організує роботу, звичайно буде надзвичайно важко.

ГК «VITAGRO» теж довелося вирішувати ці проблеми — переорієнтовуватися на інші ринки і на іншу логістику, міняти технологію і структуру посівів.

День поля це і можливість для Верховної Ради, профільного аграрного комітету, обласних органів влади, почути, що хвилює сьогодні фермера, які питання першочергово потрібно вирішувати і в чому ставити пріоритет. Тому це майданчик для дискусій, обміну досвідом і спільна мета до кращого майбутнього, а воно в нас буде.

До уваги аграріїв демопосіви компанії Semelita, новинки портфоліо та спілкування з представниками світових оригінаторів. Неабиякий інтерес та конструктивні пропозиції викликали представлені новітні технологій захисту та живлення рослин для досягнення максимального економічного ефекту. В планах Групи компаній — спорудження нових переробних підприємств, виробництво біометану, який має перспективу для експорту за кордон.

Олег Шаргородський

— В останні роки ми не мали можливостей для живого спілкування. А це дуже важливо не лише для аграріїв, а й для кожної людини. Бо жодні сучасні технології не замінять саме таких зустрічей та можливостей для перезавантаження. Ми хочемо поділитися власним досвідом, почути наших колег-партнерів, повчитися в них, щоб мати кращі технології і результати роботи. Це важливо не тільки для нашого господарства, а в цілому, бо від цього теж залежить майбутнє нашої держави, — ділиться думками директор кластеру «Зоря Волині» Олег Шаргородський.

Ми приїхали на День поля побачити щось нове, щоб залучити в своє виробництво для майбутніх прибутків. З «VITAGRO» працюємо вже 5 років. Подобається робота. Дуже гарна лінійка ріпаків. Вже є оновлення в знаннях. Вже є корисна інформація, яка пов’язана із експортом продукції, із виробництвом. У них є завод, який виробляє засоби захисту рослин і рідкі комплексні добрива, які ми вже використовуємо. Коли до тебе приходить представник фірми і показує фото — це одне, а коли ти бачиш, як воно росте — це інше, тоді ти реально бачиш, що можеш мати в своєму господарстві, — говорить голова ФГ «Волиньагроком» з Луцького району Валентин Слуцький.

Аграрії разом вчаться вижити в Україні у цей складний час. Тож ГК «VITAGRO» ділиться науковим та агрономічним досвідом, демонструє виробництво насіння, мікродобрив, засобів захисту рослин, експериментує і з готовністю шукає спільну модель агровиробництва. Все це допоможе партнерам зекономити, отримати нові технології та реалізувати їх на своїх землях.

Цьогоріч День поля проходив під гаслом «Врожай єдності». Він об’єднав представників понад 200 фермерських господарств. Всі вони, як і тисячі інших, виконують свою головну місію — сіють, доглядають культури, удосконалюють знання та вміння, впроваджують сучасні технології та доводять, що Україна залишає за собою право бути житницею Європи та світу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також