«Верес» — кращий серед бідних!

1475 0

Ми у соцмережах:

«Верес» — кращий серед бідних!

Шістнадцять футбольних команд, які розігрують між собою звання чемпіона України, відрізняються одна від одної не назвами, кольором форми, місцем розташування і так далі. Вони відрізняються наявністю коштів — є дуже багаті, є просто багаті, а є бідні! «Верес» із Рівного належить до третьої групи разом із командами «Минай» та «Оболонь», чиї бюджети неофіційно вважаються найменшими. Тому не дивно, що саме ці команди розташувалися за сім турів до кінця змагань в останній четвірці турнірної таблиці і, як прийнято казати, «борються за виживання».

Згадані колективи об’єднує саме матеріальний фактор. Все інше геть різне. Команда «Минай» з однойменного села на околиці Ужгорода представляє у футболі свого власника на прізвище Пересоляк, який три роки тому був офіційно визнаний контрабандистом і не має уболівальників окрім родичів, друзів та знайомих Пересоляка. Команда «Оболонь» представляє відомий пивзавод па північній околиці Києва і має кілька тисяч уболівальників, які ходять на її домашні матчі. Команда «Верес» представляє Рівне — обласний центр — і теж, як і «Оболонь», має кілька тисяч уболівальників.

Саме ці дві команди зустрілись минулої суботи у Рівному в матчі, який мав визначити, хто стане ближчим до вильоту із ліги, а хто, навпаки, дещо відірветься від двох останніх місць. Гості, чий склад, відповідно до фінансових можливостей, виглядає більш ніж скромно, беруть очки за рахунок організованості, дисципліни та волі до перемоги. Приблизно так само, як робив це «Верес» минулого року. З того часу команду з Рівного поповнили одразу три групи футболістів. Спочатку були гравці, приведені влітку новим тренером Лавриненком, та двоє загадкових бразильців. Взимку додалася група гравців із команди сусіднього Житомира, власник якої «позичив» їх «Вересу» на кілька місяців. А ще пізніше додалися виконавці, приведені Шандруком, який змінив Лавриненка на посаді тренера «Вереса». Як це зазвичай трапляється, численні новачки замість результату принесли лише проблеми — команда грає гірше ніж торік без згаданого численного поповнення. Як наслідок, проблема із збереженням місця у чемпіонаті постала не навесні, як торік, а набагато раніше.

Гра з «Оболонню» мала показати, чи вдається тренерам «Вереса» зробити з понад двох десятків зібраних по світу футболістів команду. Коли дивитися на результат, то все добре — переконлива перемога з рахунком 3:0 потішила глядачів на трибунах і дала надію не те, що «Верес» і надалі набиратиме очки, аби і наступного року виступати у лізі найсильніших. Якщо ж бути об’єктивним, то виграш у чи не найслабшої команди чемпіонату прийшов до «Вереса» багато в чому завдяки випадку. Безглуздий одинадцятиметровий на перших хвилинах психологічно надломив гостей і вони почали помилятися. З іншого боку, удачу слід заслужити. І «Верес» зробив у цій грі все, щоб йому пощастило.

Попереду в команди ще вісім поєдинків, у яких слід набрати щонайменше 13 очок на додачу до 19, набраних до цього. Саме такий доробок убезпечить «Верес» від ризику втратити місце у футбольній еліті. Чи до снаги це команді на чолі з тренером Шандруком? Все покажуть наступні ігри, у яких лише раз доведеться зустрітися із колегою по бідності, командою «Минай». Решту очок слід буде брати у багатих і дуже багатих. І це реально! Бо у футболі, як і в житті, гроші вирішують далеко не все. Інакше можна було взагалі не виходити на поле!

Цього понеділка «Верес» гратиме у Черкасах, а наступної неділі, 21 квітня, прийматиме вдома на «Авангарді» команду з Дніпра. Суперники не з бідних, але грати з ними на перемогу можна і треба!

Микола НЕСЕНЮК.

«Верес» — «Оболонь» — 3:0
Чемпіонат України. 23 тур. 6 квітня. Рівне. Стадіон «Авангард». 1800 глядачів.
«Верес»: Паст (Когут, 84), Кучеренко, Вовченко, Балан, Шевченко, Курко, Кухарук, Кучеров (Яго, 69), Шарай (Шастал, 58), Янаков (Дахновський, 58), Гайдучик (Морозко, 69).
«Оболонь»: Кичак, Прокопенко, Дубко, Приймак, Карась (Осман, 46), Грисьо, Мороз (Косовський, 59), Черненко, Слободян, Вишневський (Груша, 46), Краснопір (Тарануха, 70).
Арбітр: Шандор. Голи: Янаков 5, Гайдучик 30, Яго 86.

Коментар

Олег Шандрук, виконувач обов’язків головного тренера рівненського «Вереса», на офіційному сайті команди, зокрема, розповів:

— Сьогодні ми дещо видозмінили тактичне розташування трикутника півзахисників у центрі поля — з прицілом на те, що в цій схемі нам буде легше пресингувати суперника. Також хотіли агресивніше зіграти в напівфлангах, задіяти там і Валерія Кучерова, і Андрія Кухарука. Вони обоє люблять і вміють атакувати. Від цього і відштовхувалися, знаючи, що Марко Мрвальєвич не може зіграти.

Вихід Дениса Янакова у старті був абсолютно прогнозованим для нашого тренерського штабу. Ми бачимо роботу на тренуваннях. І навіть на зборах про це говорили — в нас рівна команда і всі готові зіграти у старті. У порівнянні з попереднім матчем ми зробили шість змін у стартовому складі і навіть не сумнівалися щодо цих рішень. Команда тренувалася з позитивом увесь тиждень. І було помітно, що частина футболістів — по-справжньому голодні до гри. Цей шанс вони використали сьогодні. У тому числі — Денис Янаков.

Вихід Дмитра Шастала на вістря атаки — це не експеримент. Він грав центрального нападника свого часу. Сьогодні не було Марко Мрвальєвича, а ми дуже добре знаємо можливості Дмитра Шастала. Це був стратегічний крок.

Щодо заміни Євгена Паста. Ротація колінного суглоба — це завжди неприємно. Потрібне обстеження. Це може бути щось серйозне, але ми сподіваємося на краще.

...Три голи у цьому році команди ще не забивала. Розумію, що в нас було більше моментів. Двічі в стійку влучали. Скасований гол. Радує, що в таких важливих і принципових матчах команда створює і забиває. Сьогодні ми здобули дуже важливі три очки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також