У Гощанському районі двомісячна дитина отруїлася водою

1381 0

Ми у соцмережах:

фото - медіаТОР

У неділю, 11 серпня, до Гощанської ЦРЛ привезли двомісячну дитину з ознаками отруєння, після чого її направили та госпіталізували в реанімаційне відділення Рівненської обласної дитячої лікарні. Після проведених реанімаційних заходів, дитину перевели у відділення патології новонароджених.

Медики з’ясували, що отруєння спричинило використання води з індивідуального колодязя для приготування дитячого харчування. Вміст нітратів у воді перевищував норму в 12 разів – 608 мг/л (при нормі 50 мг/л), повідомляє обласний лабораторний центр.

Нітрати — це солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітри» використовують як мінеральні добрива у сільському господарстві та у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом колообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті. У результаті нераціональної діяльності людей виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів у рослинних продуктах та питній воді. У свою чергу, це призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.

Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко потрапляють у кров і розносяться по всьому організму. Саме тому при надходженні в організм людини нітратів у дозах, які перевищують допустимі, виникає гостре або хронічне нітратне отруєння.

Вода, забруднена нітратами, дуже небезпечна для дитячого організму, а особливо для немовлят у перші місяці життя. Якщо дитині віком до трьох місяців розвести дитячу суміш водою, яка містить 80—100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння.

На сьогодні є мало ефективних методів видалення нітратів із води в умовах децентралізованого водопостачання. Тому для запобігання виникненню водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, лікарі забороняють вживати забруднену нітратами питну воду. Якщо вміст нітратів у воді перевищує допустиму норму, її не можна використовувати для пиття та приготування їжі. Проте таку воду можна використовувати для миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

Найчастіше на Рівненещині перевищення вмісту нітратів у питній воді спостерігається у сільській місцевості, забезпечення якої здійснюється, в основному, за рахунок колодязів та каптажів.

Якість води можна перевірити в обласному лабораторному центрі на вулиці Котляревського, 3 у Рівному.  


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також