Чи справді відновлюються нервові клітини?

326 0

Ми у соцмережах:

Чи справді відновлюються нервові клітини?

Згадайте, скільки разів ви чули фразу «Не нервуйся! Нервові клітини не відновлюються!». Чомусь цей факт став для нас аксіомою. Коли потрібно впоратися зі стресом, ми не думаємо про те, як можна відновити діяльність нейронів у нашій голові. Нам зовсім не до цього, і потрібна підтримка близьких або навіть онлайн психолога. Але виявляється, нерви, «витрачені» на якісь переживання, можна повернути. Давайте розбиратися, як?

Вважається, що вчені та медики не вірили у відновлення нейронів через те, що цим клітинам організму не властиво розмножуватися. Відповідно, якщо нервова клітина загинула, то й «заміні» братися нема звідки. Як тоді людина може до старості років залишатися при здоровому глузді і виявляти інтелектуальні здібності, якщо нервові клітини гинуть і не оновлюються?

Науковий доказ, що клітини можна відновити

Ще у 60-х роках минулого століття американські вчені провели експеримент на щурах, який доводить, що виникнення нервових клітин – природний процес. Вони зруйнували частину нейронів тварин електричним струмом, а через якийсь час виявили нові клітини в корі головного мозку.

Наступними піддослідними стали амфібії та мавпи. Результат той самий. Так дійшло й до людського організму. Наявність процесу нейрогенезу у мозку людини одержало своє підтвердження межі 19 і 20 століть.

Звідки беруться нові клітки?

Якщо нейрони не діляться, як народжуються нові клітини? Їхнім джерелом є стовбурові клітини мозку. Шведські вчені виміряли швидкість утворення нових нейронів у людини – до 700 клітин на день. Ці та подібні дослідження допомогли знайти відповіді на багато питань, наприклад, на те, чому ми не пам'ятаємо свого дитинства? Справа зовсім не в тому, що у дітей погане формування пам'яті.

Навпаки, діти до трьох років можуть запам'ятовувати неймовірний обсяг інформації, саме тому їм легко вивчити кілька мов одночасно. Але в цьому віці відмирання старих та виникнення нових нейронів відбувається з високою інтенсивністю. Клітини, що «пам'ятають» похід у цирк у віці трьох років, до п'яти років «згаснуть», стерши з пам'яті цей спогад. Чим старша людина стає, тим повільніший процес нейрогенезу.

Як «відновити» свої нервові клітини?

До факторів, що негативно впливають на нервову систему, належать стрес, безсоння, хронічний недосип, радіація, зловживання алкоголем та наркотиками. Все це призводить до посиленої загибелі нейронів. На щастя, існує ряд дій, спрямованих на інтенсивне створення та відновлення нових клітин.

  • Розумова діяльність. На думку вчених, саме цей процес найкраще впливає народження нових клітин. Вирішення головоломок, різноманітних завдань, заучування віршів напам'ять – все це є своєрідною гімнастикою для мозку. Вчені навіть виділили окремий термін «нейробіка» — аеробіка для мозку. Багато медиків радять не переставати вчитися чогось нового навіть у похилому віці.
  • Позитивні думки. Будь-який стрес – сильний подразник для нервової системи. І хоч би як було складно в сучасному динамічному світі жити без стресу, потрібно вчитися від нього абстрагуватися. А якщо якісь проблеми все ж таки супроводжують вас, постарайтеся максимально розслабитися і відволіктися після їх вирішення. 
  • Здоровий сон. Коли людина спить, у спинному та головному мозку відбувається інтенсивне зростання мієлінової оболонки – ізолятора нервових волокон (приблизно як при обмотці електропроводів). Без такого захисту клітини гірше передають сигнал, що загрожує легким онімінням кінцівок і навіть паралічем, або втратою зору. Подібні симптоми спостерігаються у хворих на розсіяний склероз і можуть посилюватися при хронічному недосипанні.
  • Відмова від шкідливих звичок. Куріння, вживання алкоголю та наркотиків ще нікому не принесло користі. Зверніть увагу, що люди, які захоплюються подібним, часто роздратовані та незадоволені життям. А все це не що інше, як наслідки ушкодження нервової системи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також