Точне землеробство — не мрія, а реальність

715 0

Ми у соцмережах:

Точне землеробство — не мрія, а реальність

Тільки теплі промені сонця зігріли землю, у ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що входить до Групи компаній «VITAGRO», на полях почала працювати потужна сільськогосподарська техніка. Триває посівний процес. За словами головного агронома господарства Сергія Прокопова, вже завершено посів соняшнику на площі 2,1 тис га, триває посів кукурудзи — її планують посіяти на 2,2 тис. га. Цьогоріч в агрохолдингу взяли курс на точне землеробство, тож окрім традиційних, придбали нову сучасну сівалку «Престіж імплантін», яка обладнана вакуумними висівними апаратами. Ультразвукові датчики фіксують кожну насінину, кожний пропуск, двійничок. Таким чином, створюється чітка карта розміщення насіння на полі.

— Це наше нове придбання. Така сівалка — світовий лідер у плані точного висіву. Вона дає змогу сіяти точно з чітким розміщенням насіння в рядку на відповідно задану глибину, з точним дозуванням мінеральних добрив. У нашій комплектації на сівалці наявні датчики, які в режимі онлайн дозволяють фіксувати температуру і вологість ґрунту при виконанні посіву. Ця інформація фіксується на пам’ять магнітора, що дає можливість провести аналіз і працювати над помилками, — розповідає Сергій Прокопов.

Точне землеробство — це комплекс заходів, які необхідно здійснити, починаючи з агрохімічного обстеження ґрунтів, визначення їхньої кислотності, наявних поживних речовин до технічного виконання завдань, що покликані сіяти, удобрювати, обприскувати, збирати врожай з точно заданими нормами і параметрами для кожної конкретної площі. Це як правильно встановлений діагноз, тільки не для лікування, а для отримання економічного ефекту від земельної ділянки, яку обробляють. Водночас точне землеробство — це комплекс обладнання для техніки для посіву, оприскувачів, збиральної техніки, забезпечення новими технологіями, пристроями для точного висіву тієї кількості насіння, яка задана технологічним процесом. Джіпіес-позиціонування відстежує точний рух агрегатів на полях.

— Точне землеробство дає змогу отримувати максимальний ефект від кожної ділянки поля в урожайності, відповідно, в економіці та економити ресурси. Якщо поле не спроможне реалізувати високий потенціал урожайності, відповідно, не потрібно з нього це вимагати. Там слід дати стільки добрив, стільки насіння і таких засобів захисту, скільки це необхідно для отримання результату, — ділиться досвідом головний агроном і демонструє насінини кукурудзи, що рівненько висіяні у рядку після новітньої сівалки.

Сергій Прокопов

Звісно, підступна загарбницька війна позначилася на амбітних планах аграріїв «Агрохолдингу Зоря». Бо інакше і бути не може. Так, є певні проблеми з пально-мастильними матеріалами, добривами, насінням, засобами захисту. Не все заплановане в технічному плані змогли придбати, та й ціни зросли на ресурси.

Однак, стверджують у господарстві, це мотивує працювати ще краще. Адже тепер є не лише бажання, а й обов’язок забезпечити сільськогосподарською продукцією Україну і світ, який ми забезпечували продовольством. Впровадження точного землеробства тільки сприятиме цьому.

Але тут, як і в решті відносно мирних регіонів держави, аграрії тримаються, працюють і вірять в перемогу. А ще розуміють свою відповідальність за те, що виросте на українській землі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також