Свинячий грип став небезпечнішим

2471 0

Ми у соцмережах:

Свинячий грип став небезпечнішим

Понад сім тисяч хворих на грип та ГРВІ на Рівненщині минулого тижня звернулися за медичною допомогою. Майже 200 хворих медикам довелося залишити у лікарні, переважно дітей.

В області цього року й надалі циркулює так званий свинячий грип — H3N2. Проте цього року він став небезпечнішим. В основному хворіють діти, проте оскільки розпочалися канікули, розповсюдження вірусу ослабне. Наразі найвищий рівень захворюваності на Рівненщині — у Костопільському та Дубровицькому районах.

Перебіг захворювання цього року у людей тяжчий, — розповідає головний епідеміолог обласного управління охорони здоров’я Людмила Яценя. — У хворих — швидкий інкубаційний період. У деяких випадках за одну добу після зараження у людини вже починається пневмонія. Багато людей звертаються запізно — на шостий день високої температури, коли медикам вже важко щось робити. Проте, на щастя, летальних випадків ще не було. Торік від грипу на Рівненщині померла одна людина.

За словами Людмили Яцені, хворим при симптомах грипу та ГРВІ найкраще одразу звертатися до лікарів, а не займатися самолікуванням. По-перше, медики призначать ефективну противірусну терапію та визначать, у людини все-таки ГРВІ чи, можливо, грип.

За підрахунками Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ, протягом жовтня-грудня майже 2400 мешканців області зробили вакцинацію проти грипу. Більшість вакцинованих — дорослі. Як зазначає Людмила Яценя, вакцинація — наразі найефективніший спосіб запобігти захворюванню на грип. І все більше рівнян дослухається до рекомендацій медиків робити щеплення. Так, аптеки прозвітували, що практично всі вакцини проти грипу, які вони замовляли, було викуплено.

Втім, варто зазначити, що найефективніше робити вакцинацію проти грипу у вересні-жовтні, коли ще немає великої кількості хворих і можна вберегтися від зараження у період, коли вакцина подіє і в організмі виробиться імунітет. А на це йде не менше двох тижнів після вакцинування. Однак, за словами пані Яцені, щеплення можна робити і зараз. Люди, які у цьому сезоні перехворіли на грип, можуть ще раз заразитися, проте хвороба уже перебігатиме легше.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також