Суд відмовив пасічнику з Рівненщини у позові до агрохолдингу через загибель бджіл

1662 0

Ми у соцмережах:

фото -ілюстративне

Пасічник стверджував, що через посів обробленої пестицидами кукурудзи загинули бджоли

Позов до  агрохолдингу «Акріс Агро» подав мешканець Дядьковицької громади – пасічник Богдан Лимар, повідомляє Zaxid.net. За його словами, наприкінці квітня 2019 року фірма «Акріс Агро» неподалік його будинку посіяла оброблену пестицидами кукурудзу. У повітря піднявся пил із хімікатами, який потім осів на рослини. Бджоли, які зібрали отруєний пилок, почали помирати від отрути. Таким чином чоловік втратив велику частину бджолосімей – приблизно 70-80 відсотків льотних бджіл із 40 сімей. Чоловік вимагав виплатити йому сумарно 430 тис. грн матеріальних збитків та моральної шкоди.

Експертиза згодом показала, що бджоли померли від отруєння пестициду клотіанідину. Цей же пестицид був виявлений у кукурудзі та грунті.

Представники фірми заперечили провину. Заявили, що відбирати зразки насіння та мертвих бджіл мали у їхній присутності, а у документах також не вказаний кадастровий номер ділянки, на якій відбирали зразки. Також вони додали, що підприємство було зобов'язане повідомляти лише про обробку хімікатами медоносних речовин, а при висіванні насіння таких заходів не передбачається.

Суд дійшов до висновку, що зв'язок між посівом кукурудзи та загибеллю бджіл не простежується.

- Належних та допустимих доказів щодо механізму потрапляння в організм загиблих бджіл із пасіки позивача інсектициду клотіанідину матеріали справи не містять, а вказаний позивачем у позовній заяві механізм потрапляння в організм загиблих бджіл через проведення робіт відповідачем з посіву протруєної кукурудзи 24 квітня 2019 року при сильному пориві вітру, що призвело до виникнення пестицидного пилу, ґрунтується на припущеннях, йдеться у рішенні Рівненського райсуду.

Тож суддя відмовив у задоволенні позову. Пасічник може оскаржити рішення в апеляційному суді.

Додамо, що фірма «Акріс Агро» декілька разів була фігурантом подібних скандалів на Рівненщині. Востаннє скарги пасічників на підприємство фіксували в 2021 році.


 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також