Росія видала свого найманого вбивцю, який під прикриттям таксиста працював у Рівному

5061 0

Ми у соцмережах:

Костянтин Іванов

Олег Смородинов і Костянтин Іванов — колишні жителі Маріуполя. Смородинов працював українським правоохоронцем, проте після початку конфлікту на Донбасі воював на стороні бойовиків. Згодом поїхав до Росії, де на збройовій виставці познайомився з представниками «Вагнера». Після цього на нього вийшли російські спецслужби, які запропонували йому роботу. І приставили напарника — Костянтина Іванова, дали йому грошей, щоб придбав автомобіль та в Україні вдавав із себе таксиста. Таке прикриття дозволило найманим вбивцям швидко пересуватися країною. Спочатку їм давали прості завдання зі шпигування за працівниками оборонних підприємств у різних містах країни: Кременчуці, Шепетівці, Пустомитах, Рівному, Кривому Розі та Харкові.

Таким чином російські спецслужби підвели їх до основного завдання — вбивства колишнього спецпризначенця Івана Мамчура, який мешкав у Рівному.

За успішно виконане завдання Олега Смородинова обіцяли поновити в органах поліції у Криму, а Костянтину Іванову обіцяли дати російське громадянство. У липні 2016 року зрадники вирушили з Москви до Рівного шпигувати за рівненським військовим.

Агенти орендували квартиру в будинку навпроти та більше місяця збирали інформацію, яку надсилали для ФСБ за допомогою програми Telegram. Цікаво, що росіяни не зовсім їм довіряли. Адже у Рівному діяла ще одна група, яка на відстані слідкувала за діями агентів. Настав час, коли працівник ФСБ написав: «Роза має бути зірвана. Завтра це уже не актуально». Якщо зрадники цього не зроблять, то їхні попередні домовленості будуть неактуальними й ніякої нагороди ті не отримають.

Олег Смородинов виконав завдання — підстеріг біля ліфту майора Івана Мамчура та випустив у нього всі кулі. Однак допустив помилку — під час вбивства поранивши палець. Саме завдяки тесту ДНК його було затримано при спробі перетину кордону з Росією.

Його спільник Костянтин Іванов мав звичку знайомитися з жінками в Інтернеті, тож саме на момент, коли несподівано прийшов наказ про ліквідацію Мамчура, був на побаченні. Він також після вбивства кинувся втікати в Росію, і, на відміну від Смородинова, йому це вдалося. Всі ці роки він переховувався на території Росії. Зрадника, який був оголошений у міжнародний розшук, видали самі ж росіяни — у серпні 2019 року затриманого передали в руки рівненської поліції.

15 років за ґратами та мільйон гривень компенсації — такий вирок виніс Рівненський міський суд Олегу Смородинову за вбивство колишнього українського військовослужбовця, скоєне ще у 2016 році. Його спільника Костянтина Іванова нещодавно засуджено до 11 років позбавлення волі, він має також виплатити вдові вбитого 500 тисяч гривень. Обидва відбувають термін у рівненській тюрмі. І вже й не сподіваються на те, що росія виручить своїх найманців, захоче обміняти.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також