На Рівненській АЕС горіло: чи варто боятися радіації?

2102 0

Ми у соцмережах:

На Рівненській АЕС горіло: чи варто боятися радіації?

Пожежа на Рівненській атомній електростанції трапилася ввечері 29 квітня, за три дні після відзначення чергових роковин Чорнобильської трагедії. Ввечері загорівся трансформатор неподалік енергоблоку №3. Вогонь був настільки сильним, що виднівся далеко за межами станції. На щастя, полум’я загасили швидко, і воно не встигло охопити велику площу, а головне — не перекинулося безпосередньо на енергоблок. Проте що стало причиною займання — досі встановлюють.

Трансформатор загорівся о 21.07. За 58 хвилин 36 рятувальників пожежу повністю ліквідували. Першими на вогонь зреагували працівники РАЕС. Оскільки на станції є свій рятувальний підрозділ, полум’я почали гасити майже миттєво і впоралися з ним швидко.

Трансформатор розташовано окремо від енергоблоку, тож під час пожежі сам енергоблок не було пошкоджено, — коментує речниця Рівненської АЕС Вікторія Леонова. — Персонал одразу помітив загоряння, окрім того, спрацювала автоматика і відключився енергоблок №3. Обладнання, яке загорілося, працює на видачу потужності. А якщо блоку нікуди давати потужності, він автоматично відключається від мережі. Наразі ми з’ясовуємо причини загоряння трансформатора.

Серед ймовірних причин загоряння називають те, що до трансформатора міг потрапити сторонній предмет, наприклад, залетіти пташка. Проте лише коли експерти встановлять точну причину, поліція вирішуватиме, чи відкривати кримінальне провадження та чи шукатимуть винних у цій ситуації. А у соціальних мережах вже почали з’являтися коментарі, що перед пожежею біля РАЕС було чути гул літака…

Під час пожежі, на щастя, ніхто з людей не постраждав. Оскільки горів не енергоблок, а трансформатор, радіаційний фон не змінився і залишився у нормі. Як повідомляє прес-служба Рівненської АЕС, за шкалою оцінки ядерних подій INES подію класифіковано рівнем «нуль?/?поза шкалою».

Третій енергоблок підключили до мережі за добу. Наразі на Рівненській АЕС у роботі перебувають енергоблоки №1, №3 та №4 з сумарним навантаженням 1550 МВт. Енергоблок №2 відключено, оскільки там триває капітальний планово-попереджувальний ремонт, який вже на завершальній стадії.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також