Ніхто у Дубровиці та Корця статус міст не забиратиме – керівник відділу розвитку громад і територій

1557 0

Ми у соцмережах:

Ніхто у Дубровиці та Корця статус міст не забиратиме – керівник відділу розвитку громад і територій

Зміни у законі про адміністративно-територіальний устрій країни абсолютно не нашкодять громадам на Рівненщині.

За словами начальника відділу з питань розвитку громад та територій виконавчого апарату Рівненської облради Олександра Дехтярчука, законодавці вирішили позбутися радянського минулого, а Дубровиця та Корець статус міст не втратять:

- Ліквідоване радянське поняття міст районного та обласного значень. Закон ліквідовує таке поняття як селище міського типу. В мене була ініціатива, щоб законодавці запровадили замість селища таку адміністративну одиницю як містечко. Однак її поки не підтримали, бо для цього треба вносити зміни в Конституцію.

Відповідно до закону, тепер у нас є поселення (місця тимчасового проживання переселенців), село, селище та місто. Місто має мати не менш 10 тис. населення, селище не менш як 5 тис. населення, а село - менше 5 тис.

У законі чітко виписана процедура зміна статусу адміністративно-територіальної одиниці. Наприклад, якщо місто не звертається до Кабміну, а той до Верховної ради, то місто й залишається містом. Якщо міські ради Корця та Дубровиці, де немає 10 тисяч мешканців, не звернуться до Кабміну з проханням, що вони хочуть бути селищем, то вони містами й залишаться. Раніше, якщо адміністративна одиниця мала статус міста, то від цього залежали нотаріальні дії, виборча системи та порядок надходження податків. Одна ні по виборчій, і по нотаріальній системі ніяких втрат у них не буде. Щодо бюджетної системи, то з наступного року Кабмін буде оцінювати реальну чисельність населення населеного пункту. Тобто, Корець є містом, але освітню субвенцію їм будуть розраховувати як сільській громаді. Тому Корець отримає навіть вищий коефіцієнт на одного учня, бо у сільській місцевості коефіцієнт дещо вищий, ніж у міській.

Цей закон дає дуже багато цікавих можливостей розвитку для громад на Рівненщині. Адже усі розуміють, що майбутнє урбанізації за містами. Центри розвитку – це завжди міста. Тому потрібно втілювати стратегію розвитку області, враховуючи релокацію бізнесу та побудову поселень внутрішньо переміщених осіб. Наприклад, на Рівненщині потрібно посилювати селища, щоб вони у майбутньому ставали містами. Той самий Клевань.

Додамо, що статус смт на селище у Рівненській області змінять: Володимирець, Зарічне, Рафалівка, Демидівка, Млинів, Смига, Гоща, Клевань, Оржів, Мізоч, Квасилів, Рокитне, Томашгород, Степань.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також