На Рівненщині стався ріст кишкових інфекцій

1138 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині стався ріст кишкових інфекцій

Упродовж січня-травня цього року в Рівненській області на високому рівні утримувалися показники захворюваності на гострі кишкові інфекції

За словами епідеміологів, збільшення загальної інфекційної захворюваності відбулось за рахунок кишкової групи інфекцій.

- Із кишкових інфекцій не реєструвались випадки черевного тифу, паратифів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість хворих на гострі кишкові інфекції в області збільшилась на понад 57%. Такі інфекції залишаються актуальною проблемою у зв’язку з нестійкою епідситуацією загалом в Україні, - зазначив головний санітарний лікар області, директор Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов.

Зокрема, на Рівненщині поширювалися такі захворювання, як гастроентероколіт, ротавірусний ентерит, ботулізм, сальмонельоз тощо.

В області на понад 71% зросла захворюваність на гастроентероколіти встановленої етіології, показник становив 30 на 100 тисяч населення. Найбільше випадків зафіксовано у Рівненському районі в Рівненській, Березнівській та Здолбунівській територіальних громадах. Більше половини захворілих – діти (майже 57%).

Показник захворюваності на гастроентероколіти невстановленої етіології становив 65 на 100 тис. населення, що майже на 52% вища, ніж за 5 місяців 2021 року. Серед захворілих – понад 59% діти. Найвищі показники - у Рівненській, Зорянській і Клеванській територіальних громадах .

На Рівненщині зареєстровано 6 випадків лабораторно підтвердженого ботулізму, в аналогічний період минулого року не було жодного. Люди захворіли після вживання продуктів домашнього приготування, зокрема, м'ясних консервів, смаженої річкової риби з місцевих водойм, консервованих огірків, після вживання в'яленої риби, придбаної в місці стихійної торгівлі.

На Рівненщині майже на 11% зросла захворюваність на ротавірусний ентерит та становить 10 на 100 тисяч населення. У Рівненській, Острозькій та Сарненській територіальних громадах  зареєстровано по 1 випадку дизентерії (Шигела зонне). 1 випадок - серед дітей.

12 випадків сальмонельозної інфекції зафіксовано у Рівненській та Радивилівській територіальних громадах. Чверть із захворілих – діти. За аналогічний період 2021 року було 15 таких випадків.

Також на Рівненщині простежується зниження захворюваності на вірусний гепатит А.

Натомість за 5 місяців цього року в області не реєстрували спалахи гострі кишкові інфекції (у цей період минулого року був 1 спалах ротавірусної етіології в ДНЗ).

Разом із тим епідеміологи прогнозують, що наразі ситуація з поширенням ГКІ в області контрольована, але потребує особливої уваги до здоров'я від населення та вимагає посилених комплексних заходів профілактики.

Нагадаємо правила запобігання захворюванням на гострі кишкові інфекції:

кип’ятіння води, під час чого гинуть усі небезпечні бактерії, зокрема, і холерний вібріон;
особиста гігієна, зокрема, часте миття рук;
стеження за якістю харчових продуктів, особливо якщо є сумніви щодо умов їх зберігання;
миття овочів і фруктів перед вживанням;
вживання продуктів після якісної термічної обробки.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також