На Рівненщині - перший цьогоріч спалах сальмонельозу

997 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині - перший цьогоріч спалах сальмонельозу

Захворіли восьмеро людей, серед них двоє дітей.

Спалах сальмонельозу зареєстрували у Бабинській громаді Рівненського району 25 березня, про це Суспільному сьогодні  повідомила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб обласного центру контролю і профілактики хвороб Юлія Терентьєва:

-  Ми почали отримувати екстрені повідомлення з лікувальних закладів з приводу підозри на сальмонельоз. В результаті чого встановили, що випадки є епідеміологічно пов'язані і це перейшло у спалах. Його зареєстрували в домашньому осередку. Постраждали вісім людей, у них лабораторно підтвердили salmonella enteritidis. З них — двоє дітей.

Юлія Терентьєва зауважила, що у всіх перебіг хвороби був середньої важкості.

- Двох дітей госпіталізували в Рівне, п'ятьох — за місцем проживання і один хворий перебував на амбулаторному лікуванні. Крім того, обстежили десять контактних осіб. У них не виявили етіологічного фактора, було встановлене медичне спостереження, додала фахівчиня.

Наразі пацієнти одужали і їх виписали із лікарень, зазначила Юлія Терентьєва. Вона додала, що це перший спалах у 2024 році:

- Зазвичай в нас епідсезон гострих кишкових інфекцій починається, коли температура значно тепліша, продукти більш піддатливі до псування, більша поширеність і заразність гострих кишкових інфекцій.

Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається здебільшого їжею (96–98%), а також контактно — побутовим шляхом. Збудниками хвороби є різні мікроби роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. У деяких продуктах — молоці, м'ясних виробах, сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі. Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають несуттєво, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії. Найчастіше інфекцію передають велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфіковані яйця птахів.

Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися.

Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота.

Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, літні люди, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках.

Як уникнути захворювання
Щоб уникнути хвороби фахівці рекомендують дотримуватися таких правил:

м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
качині та гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;
для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;
молоко перед вживанням кип'ятити, особливо, яке придбане на стихійних ринках;
продукти, які швидко псуються: варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти, зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°C;
дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях, передбачених для цього. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також