Як вдома зробити воду чистою

456 0

Ми у соцмережах:

Як вдома зробити воду чистою

«Споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може виявитися потенційно небезпечним. Бактерії, що викликають захворювання, тривалий час живуть і розмножуються саме у воді», — нагадали в Міністерстві охорони здоров’я. Фахівці порадили, як таку воду очистити та знезаразити.

За словами експертів, їхні рекомендації стосуються всіх українців, а не лише мешканців територій, затоплених внаслідок підриву окупантами дамби Каховської ГЕС.

Насамперед воду слід оцінити за кольором і запахом. Вода не має бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді на білому тлі. Наберіть половину пляшки та інтенсивно її потрясіть, якщо на поверхні є піна, така вода не придатна для споживання. Перевірте запах — якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний чи підозрілий запах, воду заборонено використовувати для пиття та приготування їжі.

Для очищення води можна використати активоване вугілля. На літр потрібно 5 таблеток, їх краще подрібнити. МОЗ радить почекати щонайменше 8 годин, щоб вода стала безпечною для використання.

Кип’ятіння. Кип’ятити воду потрібно мінімум 10 хвилин, після цього дати їй відстоятися. Зберігати таку воду рекомендують у закритій тарі та додатково очищати.

Таблетки з активним хлором. Перед використанням слід уважно вивчити інструкцію. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості і великий термін придатності.

Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань — підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головні болі, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі, поява гнійників тощо, негайно зверніться по медичну допомогу, не допускайте самолікування, закликали в МОЗ.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також