Як позбутися акне

660 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Проблема зі шкірою є однією з найпоширеніших. Вона зустрічається як і у підлітків так і в дорослих людей. Одне з найбільш відомих захворювань шкіри є акне.

Акне – це захворювання шкіри, яке характеризується запаленням пілосебоцейного комплексу (тобто волосяного фолікулу та сальної залози), появою закритих комедонів, папул, пустул, гнійників та кіст. Вони можуть бути гострозапальними - червоного або рожево-червоного кольору, і не гострозапальними - кольору шкіри.

Акне розвивається внаслідок закупорки каналу, що йде від сальної залози на поверхню шкіри. Закупорка відбувається через статеві гормони, так звані андрогени. Ці гормони є і у чоловіків, і у жінок. Вони регулюють активність сальних залоз на шкірі обличчя, верхній частині спини та грудей. Особливо добре ця стимуляція та закупорка каналів спостерігається у людей зі спадковою схильністю до акне.

Головна причина появи акне - розвиток статевих гормонів і гормонів росту у підлітковому віці. Якщо у жінок акне виникає у віці старше 22 або 24 років, це нерідко свідчить про хронічні незначні гормональні порушення, пов'язані з яєчниками або наднирковими залозами. Також збудником цієї хвороби є пропіонова бактерія акне. В таких випадках після видавлювання прища навколо нього з'являються кілька нових – бактерії, які потрапляють на чисту шкіру і розсіюються по обличчю.

Вважається, що одним із збудників акне є вживання шкідливих продуктів, однак лікарі спростовують це твердження.

"Є давня теорія, що деякі продукти можуть викликати акне. Насправді це не так. Безпосередньо акне вони спричинити не можуть. Просто деякі продукти, а саме дріжджі, цукор і молочні продукти можуть підвищувати роботу сальних залоз, через що сальна залоза подає більше шкірного себуму, шкіра не встигає відлущитися, і волосяний фолікул забивається," - пояснює дерматолог Юлія Севергіна.

Ігнорувати появу акне непотрібно в жодному разі, адже відсутність лікування тільки нанесе шкоди вашому здоров'ю. Лікування може тривати місяцями, однак результат того вартий. Оскільки акне має свої ступені тяжкості, лікування повинно відповідати певному стану шкіри на теперешній момент.

• Комедональна форма акне (легкий ступінь прояву) – є закриті комедони, які не болять, не сверблять і не проявляються у вигляді гнійників. У такому разі ми застосовуємо лише зовнішнє лікування.

- Кліндаміцин, це антибіотик, але не на тривалий час.

- На тривалу основу беремо зовнішній ізотретиноїн, це похідне вітаміну А (або лікувальний ретинол по-іншому). Він має протизапальний, себорегулюючий та антибактеріальний ефект. Може призначатися на кілька місяців.

• Папуло-пустульозна форма акне – є запальні елементи, гнійники.

- Доксициклін системно, тобто внутрішньо. Це антибіотик. Але іноді препарат дає позитивний ефект на початку лікування, а з часом стає менш дієвим.

- Ізотретиноїн системно. При кістозній формі також працює. Це капсули, які розраховуються за вагою пацієнта. Він приймає це дозування протягом першого місяця, потім дозування може змінюватись. Також можна застосовувати і зовнішній препарат ізотретиноїн, він теж має себорегулюючий, антибактеріальний і протизапальний ефект.

• Кістозна стадія – наявні великі вузли, є тенденція до рубцювання та появи щільних пігментованих плям. Тут можуть допомогти ретиноїди. Але варто пам’ятати: це не просто вітамінки, це серйозні препарати, які мають низку побічних ефектів, тому вони мають бути призначені тільки лікарем.

Безумовно, лікування є необхідним у випадку захворювання, однак краще робити все можливе аби запобігти його появі. Профілактика висипів акне починається з нормалізації сну, здорового харчування, усунення шкідливих звичок. Варто надавати перевагу овочам та фруктам, уникати або зменшити споживання солодощів, жирних страв та цільного молока. Важливу роль у профілактиці акне грає щоденний догляд за шкірою. Пам'ятайте, що засоби для макіяжу також мають бути безпечними та відповідати потребам шкіри.

Вікторія Якимець, другий курс журналістики Острозької академії


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також