Усіх не закопаєш! Проблема із кладовищами у Рівному

2054 0

Ми у соцмережах:

Усіх не закопаєш! Проблема із кладовищами у Рівному

Власники двох земельних ділянок погодились віддати їх для розширення меж кладовища «Нове» у Рівному, бо влада запропонувала їм натомість по 10 соток для будівництва на вул.Скрипника. Але чимало депутатів міської ради на сесії вагались, чи схвалювати такий обмін. На результат голосування вплинула репліка голови — до кінця року без цього обміну на кладовищі не залишиться місця для поховання померлих.

Володимир Хомко, міський голова:

Площа кладовищ у Рівному уже дуже велика, і нам потрібно їх щоразу розширювати. Робити це можна, лише купуючи у селян паї навколо кладовища. Якщо знайти нову земельну ділянку, щоб там можна було організувати кладовище, то туди потрібно підводити комунікації: світло, дорогу, воду та будувати ритуальний зал. Це все колосальні затрати. На кладовищі «Нове» — це усе вже є. Більше того, зараз не знайти такого місця. Адже будь-яке село збунтується, коли дізнається, що на їхній території Рівне хоче облаштувати кладовище. Згадайте, яка проблема була у Львові. Це місто досі шукає місце, де розмістити своє сміттєзвалище. Те ж саме буде і в нас. Жодне село не дасть для Рівного землі під поховання. Однак на державному рівні уже повинні задуматися про будівництво крематоріїв. Хоч це не можна нав’язати насильно, потрібно, щоб люди цього захотіли. Наприклад, в жодній країні світу немає безкоштовного поховання. Якщо ви ховаєте померлого в Чехії, Китаї або іншій країні, то мусите платити гроші за оренду тієї землі. Тому люди зацікавлені піддавати тіла своїх рідних кремації, щоб отримати прах. У нас же на кладовищі «Нове» поховано більше 70 тисяч осіб. Стільки людей у Вараші не мешкає, як ми у Рівному вже поховали. І цей процес безкінечний.

Микола Володько, начальник КП «Спецкомбінат-ритуальна служба»:

Кремація — це один із способів поховання. Однак цей процес добровільний. Кожен буде робити відповідно до власних переконань. Зауважу лише, що це один з найкращих виходів із ситуації. Сподіваюсь, що колись у нас так і буде. Адже це європейський шлях. Наразі нам доводиться лише скуповувати вільні паї біля кладовищ, постійно розширяючи їхні межі. Загалом у Рівному поховання здійснюється на таких кладовищах: «Нове», Басів Кут, Тинне та Тютьковичі.

Анатолій Чугуєвець, міський депутат з округу, де проблема з місцями на кладовищі:

У районі Басового Кута на кладовищі місць для поховання скоро не буде. Але є дві підходящі території для нового цвинтаря: на полі між «Агропереробкою» та Тинним, якщо там Рівне купить людські паї, та за вулицею Присадибною у сторону Квасилова. Організувати нове кладовище важко, проте це буде дешевше, ніж обмінювати паї. Якщо розібратися, то одна земельна ділянка в районі вулиці Скрипника, яку ми обмінюємо на паї біля цвинтаря, коштує приблизно 15 тисяч доларів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також