У Рівному прооперували 9-річного хлопчика з хворобою Пертеса

606 0

Ми у соцмережах:

Фото - з телеграм-каналу Андрія Карауша

Такого у нас ще не робили.

Про успішну операцію рівненських лікарів розповів у своєму телеграм-каналі голова обласної ради Андрій Карауш.

- Вперше в нашій Рівненській обласній дитячій лікарні 9-річному пацієнту з хворобою Пертеса провели малоінвазивну операцію, застосувавши сучасний метод лікування. Як повідомили медики, зробили тунелізацію шийки та головки ураженої кістки, куди одночасно ввели пунктат кісткового мозку – його взяли із крила тазової кістки.

- Трохи поясню. Малоінвазивна операція відрізняється від великих тим, що вважається більш безпечнішою і менш болісною технікою оперування. Замість великого хірург робить один або кілька невеликих розрізів і вставляє тонкі інструменти та крихітну камеру. 
У лікарні повідомили, що це втручання проводили під контролем електронно-оптичного перетворювача (ЕОП) – сучасного приладу, що допомагає лікарям під час операції відразу бачити точність своєї роботи. Рівненська команда працювала цього разу спільно зі столичним фахівцем. 
 
Про хворобу Пертеса. Це захворювання кульшового суглобу у дітей, до якого призводить порушення кровопостачання голівки стегнової кістки. Наслідком може бути втрата сферичної форми голівки стегна, відповідно ранній розвитку артрозу кульшового суглобу, а у важких випадках – необхідність протезування у молодому віці. 
Найчастіше хворіють у віці від 4 до 9 років. Тож якщо дитина кульгає, скаржиться на біль у кульшовому чи колінному суглобах – це підстави не затягувати й записатись на обстеження. Лікування напряму залежить від тяжкості захворювання й віку пацієнта.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також