У Рівному — нові скандали з вчителями

1184 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Не встигли у місті призабути історію з вчителькою польської мови з ліцею № 18, яку звільнили за образу учнів, як дві місцеві школи знову потрапили у неприємні історії. Минулого тижня написав заяву на звільнення учитель фізкультури гімназії № 5 — після того, як в соцмережах почали обговорювати його методи виховання. Третьокласник поскаржився матері на побиття скакалкою, а та — сфотографувала синці і пішла розбиратися до дирекції. Випадок стався ще взимку, але розголосу йому надали нещодавно.

— Це трапилося 1 лютого, коли мій син прийшов додому із синцями (дитині 8 років). Повідомив, що вчитель фізкультури вдарив його скакалкою. Після цього я пішла до директора школи, розповіла йому ситуацію, показала фотографії синців на тілі дитини, — розповіла мати хлопчика.

Знайшлися й інші батьки, невдоволені цим вчителем. Провели службове розслідування, і виявилося, що інцидент із застосуванням фізичної сили — не перший. Враховуючи це, вчителя було звільнено з роботи.

Іще один скандал з вчителем фізкультури «назріває» у ліцеї «Гармонія». Цього разу — із старшокласницями, які звинувачують його у психологічному насильстві і навіть — у домаганнях. Чиновники взялися з’ясовувати, що у цьому правда.

Андрій Мазур, начальник міського управління освіти:

— Щодо інциденту у ліцеї № 5, то вчитель сам написав заяву на звільнення — за угодою сторін. Там ситуація, виявляється, з «бородою» — директор все це діло знав-прикривав, за що отримав догану.

Щодо ситуації в «Гармонії» — спілкувалися з адміністрацією, з вчителем, з дітьми. Вчитель категорично все це заперечує, він там уже працює понад чотири роки. За цей період жодних звернень зі сторони дітей чи батьків до адміністрації не було. Тобто, на мою думку, якщо такі випадки мали місце, то батьки мали би звернутися до поліції. Принаймні до закладу, де це все можна було попередити.

Адміністрація характеризує вчителя тільки з позитивної сторони. Він молодий, 26 років, атестувався один раз, він вже має другу кваліфікаційну категорію. Перед цим недовго на тимчасовому місці працював у ліцеї №13 і в обласному ліцеї — ні там, ні там таких випадків не було. Сам з вчительської сім’ї, мама у нього педагог — теж вчитель фізкультури.

Що вдалося ще з’ясувати: він проводив урок не в своєму класі — замість іншого вчителя. Просто зайшов у роздягалку до дівчат, які відмовлялися іти на урок. Він їх запрошував на урок фізкультури на вулиці, хоча він не повинен, бо вони повинні дотримуватися режиму закладу. Вони відмовилися іти, мотивуючи, що було холодно. Насправді у той день не було холодно. Ще мотивували тим, що це не їхній вчитель проводить заняття…

Власне, я десь схиляюся до думки, що це може бути булінг щодо вчителя зі сторони дітей. Тому я доручив своєму методичному центру психології розібратися, отримати згоду батьків на опитування дітей — у всіх класах, які він веде. Щоби розуміти, який психологічний клімат на уроках і таке інше. Повірте, що психологи знають, як це робити. Триває службове розслідування. Мало того, в присутності навіть комісії з управління, яку я очолював, працювала поліція превенції і вони здійснювали під запис опитування дітей. Тобто я поспілкувався з тими дітьми і зробив неоднозначний висновок, що це може бути наклеп. Тому спробуємо розібратися з усіх сторін. Вчитель далі працює, питання на контролі тримає адміністрація та управління освіти.

Про такі ситуації можна повідомити до управління освіти — це і приймальня, і відділ загальної середньої освіти. Номери телефонів можна знайти на нашому сайті. Звертаюся до батьків: якщо такі випадки вам відомі, то пишіть заяву — поліція розбирається.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також