У «Лагуні» поки без жертв

4399 1

Ми у соцмережах:

У «Лагуні» поки без жертв

Нічний клуб «Лагуна» вже давно став одним із центрів нічного життя Рівного. У місті завжди знайдеться сотня-друга людей, яким не треба зранку на роботу і в яких є гроші, аби «відпочивати» усю ніч. Штовханина між відвідувачами, бійки «гостей» з охороною, виклики поліції становлять у «Лагуні» частину «програми». За межами закладу про бійки дізнаються або тоді, коли у них потрапляють відомі люди, або тоді, коли до кулаків додається зброя. Поки що все обходиться без людських жертв, але якщо так піде далі, чекати цих жертв довго не доведеться.

Про конфлікт у «Лагуні» цієї неділі, ймовірно, ніхто б і не дізнався, якби закінчилося все як зазвичай — бійкою, а не стріляниною. Пістолет дістав 24-річний житель Запоріжжя Кирило Соломатін, який претендував на посаду першого слідчого теруправління ДБР у Мелітополі. Хлопець, якого у слідчі поки не взяли, до Рівного приїхав до друга. З ним і пішли до нічних закладів, а ближче до ранку вирішили переїхати до «Лагуни».

При вході між захмелілими відпочивальниками та охоронцями виник конфлікт. Як пояснюють у нічному клубі, хлопці приїхали, коли заклад вже закрився, тож охоронці їх не впускали. Йти додому Кирилові Соломатіну та його компанії не хотілося. Суперечка перейшла у штовханину. Хто першим пустив у хід кулаки, у поліції не кажуть, проте з’ясовуватимуть, адже саме під час бійки хлопець із Запоріжжя, отримавши, як запевняв згодом правоохоронців, добряче від охоронців клубу, дістав травматичний пістолет та двічі вистрелив. Одна з гумових куль вцілила у ногу охоронця.

Після пострілів працівники «Лагуни» викликали поліцію і кинулися наздоганяти відвідувачів, які намагалися втекти. Патрульні поліцейські, які приїхали на виклик, і самі потрапили «під роздачу» — 20-річний охоронець «Лагуни» Андрій Семенюк вдарив поліціянта і зламав тому носа. Каже, що вдарив ненавмисно, мовляв, було дуже людно…

За деякий час бійку вдалося втихомирити. Охоронця з пораненою ногою, одного з учасників бійки зі струсом мозку та патрульного з поламаним носом доправили до лікарні, а Соломатіна та Семенюка — до ІТТ. На першого відкрили провадження за фактом хуліганства (покарання — від трьох до семи років за гратами), а на другого — за фактом насильства щодо правоохоронця (обмеження або позбавлення волі до п’яти років).

За словами начальника міськвідділу поліції Василя Зелінського, обом затриманим суд вже обрав запобіжний захід на період слідства. Запоріжця відпустили під особисте зобов’язання, а рівнянина — під нічний домашній арешт. Як зазначає п.Зелінський, розслідування поки триває.

— Якби люди вміли спілкуватися одне з одним належним чином, поступатися, проблеми б не виникло, — зазначає п.Зелніський. — Обидві сторони конфлікту не особливо стримувалися з риторикою — і виникла сутичка. Охорона мала би вчинити по-іншому. Охоронці повинні вміти комунікувати з відвідувачами. А нині ми маємо загострену ситуацію з цим закладом, зокрема, через скарги на охоронців. Ми вже підготували інформацію до міськвиконкому з проханням розглянути обмеження годин роботи «Лагуни». У вересні цей заклад мають закрити на ремонт, тож, можливо, проблем у цьому районі міста поменшає.

У реєстрі судових рішень можна знайти кримінальні справи, які стосуються охоронців «Лагуни». Одна з них була відкрита у травні за скаргою відвідувача, який стверджував, що його побили саме працівники охорони цього нічного клубу. Торік також був скандал з керівником охорони «Лагуни» — Ігорем Гуцалюком, якого звинуватили у побитті підлеглого — 22-річного Богдана Яцика. Заяву до поліції написала мати хлопця, проте до суду справа так і не потрапила.

У самій «Лагуні» своїх охоронців захищають. Кажуть, що конфлікти провокують не вони, а відвідувачі, які не вміють відпочивати «нормально».

Юрій Білик, директор нічного клубу «Лагуна» та товариства «Лагуна-Ра»:

— Близько п’ятої ранку, коли заклад, по суті, вже був зачинений і всередині хіба залишилося кілька відвідувачів, які допивали-доїдали і збиралися виходити, четверо осіб хотіли пройти всередину. Охорона їх не впустила — з цього і виник конфлікт.

Житель Запоріжжя, як вже потім з’ясувалося, вийшов з коридору на вулицю, витягнув з сумочки пістолет, почав стріляти і влучив у ногу нашому охоронцю. Ногу довелося зашивати. Наші охоронці викликали поліцію і почали наздоганяти тих хлопців. У конфлікт згодом втрутилися і наші хлопці, і ті хлопці, які хотіли пройти до закладу, і поліція, і сторонні люди. Близько 20 осіб, напевно, билося. Поліція застосовувала балончики, а наш охоронець махав руками і випадково вдарив полісмена.

Клопотання поліції про обмеження роботи закладу будемо опротестовувати, напевно. Що дасть це обмеження? Не будуть вони у нас збиратися, підуть деінде. Як на мене, потрібно зібрати координаційну раду і на тій «стометрівці», де «Лагуна», «Катарсіс» та «Стадіо», встановити пост охорони (поліції чи громадського формування), який би контролював ці заклади. Сьогодні людина приїхала із Запоріжжя і почала стріляти у «Лагуні», завтра приїде з Кривого Рогу і почне стріляти на ринку Дикого, умовно кажучи. Що, зариватимемо усі заклади?

У «Лагуні» збирається 500-600 осіб, ми ж не екстрасенси, щоб передбачити, що у кого в голові. І охоронців багато, і камер багато, але передбачити бійку чи інші моменти неможливо. Охорона у нас у тверезому стані та виконує свої функції. Але навіть якщо хтось з відвертою агресією починає придумувати свої правила та спричиняє бійку, то винними все одно роблять охорону, яка зробила зауваження чи вивела когось. За ніч часом трьох-п’ятьох відвідувачів охоронцям доводиться виводити, часом нікого. Ті, хто приходить у «Лагуну» відпочивати, відпочивають нормально, а ті, хто йде з агресією, випиває сто грамів і починає влаштовувати дебош, отримують такий результат…

Алла Садовник.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також