Знаний священник УПЦ (МП) на Рівненщині уникнув кримінальної відповідальності

6026 0

Ми у соцмережах:

Знаний священник УПЦ (МП) на Рівненщині уникнув кримінальної відповідальності

За останні кілька років священник Віктор Земляний зумів зробити блискучу церковну кар’єру та стати одним з основних стовпів Московського патріархату на Рівненщині. Наразі отець обіймає посаду секретаря Рівненської єпархії. Нещодавно стало відомо, що суд закрив проти нього й кримінальну справу, відкриту вісім років тому — за розпалювання міжконфесійної ворожнечі в області.

Священник з Острога Віктор Земляний став відомим у 2015 році, коли на Рівненщині активізувався процес переходу православних храмів. З початку російського вторгнення на Донбас громади в області бажали змінити своє єпархіальне підпорядкування з УПЦ (МП) до тоді ще Київського патріархату. Церковники такого допустити не могли. Щоб стримати цей процес, при Рівненській єпархії створили відділ з питань врегулювання міжконфесійних суперечок. Очолив його Віктор Земляний. Відтоді його можна було бачити неподалік усіх храмів області, де виникали суперечки. Офіційно його відділ забезпечував юридичний захист вірних УПЦ (МП). Неофіційно — вони займалися й силовим захистом, адже неодноразово при спорах за храм між прихожанами виникали словесні перепалки, які переростали у шарпанину та бійки.

Отець Віктор Земляний неодноразово виступав на російському телебаченні, розповідаючи пропагандистам про «гонєніє» та утиски православної церкви на Рівненщині. Згодом Віктор Земляний стає відомим на всю країну як один з організаторів масштабної хресної ходи на Київ. Він опікувався хресним ходом прихожан із Заходу України. За це очільник УПЦ (МП) митрополит Онуфрій нагородив отця найвищою богослужбовою нагородою для священника — другим хрестом. Така бурхлива діяльність не могла не привернути уваги українських спецслужб. Уже в січні 2017 року до нього додому з обшуком приходять працівники СБУ. Згодом Віктора Земляного викликають на допит до СБУ та оголошують підозру за «державну зраду» та «розпалювання релігійної ворожнечі».

Розслідування цієї справи тривало довго, а в суд вона потрапила лише у 2019 році, й то за статтею про «Розпалювання релігійної ворожнечі». Слідство переконувало, що у червні-листопаді 2015 року Віктор Земляний придбав і поширював брошури «Київський Патріархат як він є: дійсні факти про недійсну Церкву», «Хто йде проти канонічної Церкви — той йде проти Бога», «Українська Православна Церква: Міфи та Істина». У них містилися образи та приниження почуття прихильників УПЦ КП та УАПЦ. Також отцю приписували зйомки у російських документальних пропагандистських фільмах «Гонение» та «Украина. Операция Мазепа», де ображали почуття вірян УПЦ КП.

Однак доводити свою невинуватість у суді тепер вже секретарю Рівненської єпархії УПЦ (МП) Віктору Земляному не доведеться. Адже після трьох років розгляду справи суддя Євгеній Сидорук постановив закрити кримінальне провадження у зв’язку із закінченням строків давності. Щоправда, обласна прокуратура на це рішення суду подала апеляцію.

Віктор Земляний, секретар Рівненської єпархії:

— Ця історія дуже давня. Справа була порушена проти мене ще за часів колишнього президента Петра Порошенка. В останні роки вона фактично була нерухома. Про справу згадували лише для того, щоб чинити на мене тиск і відривати від моїх обов’язків. Це така тактика, щоб не давати мені спокою. У цій справі ще були дві людини, які написали на мене заяви. Одна людина, яка на мене поскаржилася, сказала у суді, що вона мене вперше бачить. Друга людина — це воїн Юрій Поліщук. Я за нього зараз молюся, бо він перебуває на передовій. Хай буде з ним Божий захист.

Якщо говорити в загальному, то разом усі ці процеси тривали близько восьми років. Оскільки існує закон, то й ця надумана справа була закрита. Адже у мене совість чиста. Бог є любов, а в любові немає страху. Страх з’являється лише через гординю. Тому я й надалі продовжу захищати церкву, людей та свої права. Всі ці звинувачення проти мене — це просто наклеп. Зараз наших священників та прихожан часто ображають. Обзивають москалями та іншими образливими словами. Але ніхто цього чомусь не бачить. Наша церква завжди була і продовжить бути з українським народом і нашими воїнами.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також