Скандал: українку Харлан дискваліфікували. За відмову потиснути руку росіянці

780 0

Ми у соцмережах:

Скандал: українку Харлан дискваліфікували. За відмову потиснути руку росіянці

Вона перемогла суперницю. Але постраждала через принципову позицію.

Відома українська спортсменка Ольга Харлан взяла участь на чемпіонаті світу в одиночному турнірі з фехтування на шаблях. Втім, її зняли з участі після того, як вона відмовилася "привітати" нейтральну атлетку з Росії Анну Смірнову після своєї перемоги, - повідомляє Суспільне.

Після завершення сутички Харлан відмовилася тиснути руку Смірновій, пропонуючи "стукнутися" зброєю. Не отримавши відповіді від росіянки, українська фехтувальниця залишила доріжку.

Росіянці це не сподобалося і вона намагалася опротестувати дії Харлан. Відмова потиснути руку згідно правил Міжнародної федерації фехтування карається чорною карткою  - дискваліфікацією з турніру. Попри це, до наступного раунду пройшла саме Харлан, яка мала зустрітитися з представницею Болгарії Йоаною Ілієвою.

Однак сутичка між Харлан та Ілієвою у підсумку не відбулася, фехтувальниці навіть не виходили на доріжку. А у лайвтабло було відзначено, що до наступного раунду проходить саме болгарська атлетка. У протоколі змагань навпроти Ольги Харлан зазначено "виключено". Як повідомило Суспільне Спорт джерело, що перебуває на чемпіонаті світу, Харлан зняли з чемпіонату світу. У правила FIE є лише одне трактування "виключення" – це передбачає дискваліфікацію зі змагань та відсторонення на 60 днів від усіх подальших стартів. Тобто, українська фехтувальниця має пропустити й командний турнір з фехтування, де нейтральних представників з Росії та Білорусі немає, - пояснює Суспільне.

На скандал уже відреагували радник глави Офісу президента Михайло Подоляк та голова МЗС Дмитро Кулеба. Останній закликав скасувати дискваліфікацію фехтувальниці та допустити її до змагань.

Міжнародний олімпійський комітет також висловив солідарність з українськими спортсменами:

«Ми закликаємо міжнародні федерації реагувати на ситуації, пов'язані з українськими та окремими нейтральними спортсменами, із необхідним ступенем делікатності. Ми, як і раніше, повністю солідарні з українськими спортсменами»


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також