Шукають обладнання, на якому підпільно виготовляють цигарки

1489 1

Ми у соцмережах:

Шукають обладнання, на якому підпільно виготовляють цигарки

Якщо ви курець, то цілком можливо, що викурюючи чергову цигарку, затягуєтеся не справжнім «Марлборо», а підробкою, яку виготовили на Рівненщині. Причому на крадених верстатах. Наскільки небезпечні ці цигарки для здоров’я українців, правоохоронці не повідомляють. Натомість шукають обладнання, на якому виготовляють ці підробки і яке, якщо вірити ДБР, зникло з-під носа фіскалів.

Минулого тижня, нагадаємо, Державне бюро розслідувань, а також Генпрокуратура та СБУ проводили обшуки у слідчому управлінні фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області. Офіційно жодна зі структур про результати обшуків вирішила не повідомляти, проте на прохання «РВ» у прес-службі ДБР розповіли кілька деталей справи.

Так, ДБР розслідує кримінальне провадження за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки). Правоохоронці перевіряють причетність посадових осіб управління ДФС до вивезення обладнання з виробництва тютюнових виробів вартістю 5 млн грн. Обшуки проводили не лише у фіскалів, а також у рівненському аеропорту, де обладнання було на відповідальному зберіганні, та в одному з приватних товариств, назву якого не розголошують. Детальнішої інформації, зазначають у ДБР, розповісти не можуть, оскільки досудове розслідування триває.

Директор рівненського летовища Ігор Насинюк зазначає, що будь-яких претензій від правоохоронців до аеропорту немає:

— У 2017 році у нас на зберіганні була цигаркова лінія. Зберігали ми її, до речі, на прохання ГУ ДФС безкоштовно. Проте згодом фіскали обладнання забрали. У нас є акти прийому-передачі, тому претензій від правоохоронців до нас немає. Вони лише оглянули приміщення — і все.

У самому управлінні ДФС обшуки 4 червня прокоментували так: «Зазначена слідча дія відбувалася з метою перевірки наявних речових доказів. Факт відсутності останніх не знайшов свого підтвердження. Майно знаходиться у спеціально обладнаному для зберігання місці. Слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області продовжує працювати у штатному режимі, керівництво має намір проінформувати громадськість щодо результатів цього провадження».

Про яке саме обладнання йдеться, наразі можемо лише здогадуватися. Але зникають цигаркові лінії, вилучені рівненськими фіскалами, не вперше. Зокрема, у 2014 році податкова міліція викрила на Рівненщині дві великі лінії з незаконного виробництва цигарок: у Гощі та Городку Рівненського району. Вилучене обладнання фіскали передали на зберігання філії №18 ПП «Нива-В. Ш.» у Києві, проте уже на кінець 2014 року виявили, що верстати підприємство «розтратило». Як згадується у судових ухвалах 2015 року, обладнання правоохоронцям знайти вдалося — у Львові та Дніпрі. Цілком ймовірно, що саме його зараз знову шукають, але вже слідчі ДБР. У будь-якому випадку — курите ви справжні цигарки чи підробку з рівненських верстатів — це все одно шкодить вашому здоров’ю.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також