Помер легендарний борець за незалежність України, який родом з Рівненщини

1709 0

Ми у соцмережах:

Помер легендарний борець за незалежність України, який родом з Рівненщини

На 98 році життя помер академік, фізик, автор ідеї референдуму про незалежність України Ігор Юхновський.

 Ігор Юхновський народився у селі Княгинине на Рівненщині у 1925 році. У Другій світовій війні воював в лавах радянської армії, був сапером та мінером 201 батальйону резерву головного командування СРСР, брав участь у битві за Львів, повідомляє BBC.

Маючи за плечима 7 класів неповної середньої освіти, вступив на фізико-математичний факультет Державного університету ім. Ів. Франка. Закінчив факультет у 1951 році з відзнакою, навчався в аспірантурі з теоретичної фізики, написав дисертацію з проблеми бінарних функцій розподілу для систем взаємодіючих частинок.
Вже у 1959 році очолив катедру теоретичної фізики, 1967 року одержав учене звання професора, 1982 року став академіком Академії наук УРСР. Дбав про те, щоб заняття на фізичному факультеті велися українською.

У 1990 році у Верховній Раді Ігор Юхновський очолив групу депутатів «Народна Рада», яка проголосила опозицію до комуністичної більшості, яку називали «групою 239».

Це була опозиція, до якої увійшли колишні дисиденти В'ячеслав Чорновіл, брати Богдан і Михайло Горині, Юрій Гнаткевич, Ірина Калинець, Степан Хмара та інші.
Очевидці розповідають, що саме Ігор Юхновський був автором ідеї про необхідність всенародного референдуму після того, як Верховна Рада 24 серпня 1991 року схвалила Акт про незалежність.

Як сам він пояснював, для світу проголошення незалежності було юридично обґрунтованим актом, але в українському парламенті домінувала комуністична більшість, "червоні директори", які цілком могли анулювати або змінити цей документ.

Противники референдуму, який відбувся 1 грудня 1991 року, були навіть серед опозиції: вони побоювалися, що східні регіони України не підтримають незалежність.

- Більшість членів «Народної Ради», яку тоді очолював, мені повірила, а до честі тодішнього голови Верховної Ради Леоніда Кравчука, він поставив цю пропозицію на голосування", - пригадував Юхновський.

Доцільність проведення референдуму - лише одна із ідей, яка належала Ігореві Юхновському. Як читаємо на сайті наукового товариства імені Тараса Шевченка, він був одним із ініціаторів першого живого ланцюга між Львовом та Києвом на День Злуки, а також ідеї відновлення Києво-Могилянської академії.

А коли ЦВК у 2004 році оголосила переможцем виборів Віктора Януковича і почалася політична криза, на спеціальному засіданні Верховної Ради саме Ігор Юхновський запропонував привести до присяги на вірність народові Віктора Ющенка.

Ігор Юхновський був затятим противником комунізму.

Від партійного квитка він відмовився ще до проголошення незалежності.

Ще під час голосування Акта про незалежність Ігор Юхновський та частина членів опозиційної "Народної Ради" вимагала включити у пакет для голосування і постанову про декомунізацію.

Але шансів на те, щоб ухвалити рішення про призупинення діяльності Компартії України не було - навіть всупереч тому, що під час засідання кілька десятків депутатів написали заяви про вихід з партії.

"Комунізм завдав Україні не меншої шкоди, аніж фашизм", - твердив Ігор Юхновський.

Заборону Компартії і Верховну Раду без комуністів він називав найбільшим досягненням Революції гідності.

Ігор Юхновський також закликав до міжнародного суду над комунізмом, у якому б брала участь Україна.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також