Поліський авторитет «Американець» «дбає про свою репутацію»

7539 0

Ми у соцмережах:

Павло Павлович більш відомий як «Американець»

У міському суді Вараша 27 грудня продовжили розгляд справи про замовне вбивство жителя Старого Села Юрія Пишняка, якого на початку року жорстоко побили та розстріляли на власному подвір’ї.

Хоч судове засідання було призначено на 10-ту годину, проте слухання розпочалося лише по обіді. Адже підозрюваний у вбивстві Павло Павлович, більш відомий на Рокитнівщині під прізвиськом «Американець», та троє кілерів: Ігор Бриж, Богдан Ярута та Микола Кітун, яких, за версією слідства, той найняв, відмовлялися їхати до суду. Вони використовували нецензурну лайку та плювали в конвоїрів.

— Це повна неповага до суду, — розповідає адвокатка сім’ї потерпілих Софія Больбіна. — Підозрювані так поводяться кожного судового засідання. До цього часу вони взагалі відмовлялися прибувати до зали суду, мотивуючи це тим, що їм простіше бачити все по відеозв’язку, погрожували працівникам конвою та СІЗО. Коли уже забезпечили їхню присутність в режимі відеоконференції, то ті дозволяли собі курити під час судового засідання або просто вставали та виходили з кімнати без дозволу суду.

Під час судового засідання, яке відбулося 27 грудня, підозрювані вимагали, щоб судовий процес був закритим. Адже «дбають про свою репутацію». Мовляв, їм докучають журналісти та мешканці Старого Села, яких на суд постійно приїздить чимало. Селяни стурбовані, що злочинців можуть випустити на свободу, бо вони мають гроші. Говорять, що, окрім незаконного видобутку бурштину, «Американець» причетний до ігрових автоматів та розповсюдження наркотиків. Однак колегія суддів, до якої входять Оксана Горегляд, Іван Зейкан та Валерій Малков, відхилили клопотання підсудних. 27 грудня відбувся допит свідків.

За словами адвокатки Софії Больбіної, під час допиту підозрювані залякують свідків прямо у судовій залі:

— Кожне судове засідання — це великий стрес як для потерпілих, так і для свідків. Вони дозволяють собі відкрито погрожувати сім’ї убитого. Один з таких випадків у нас зафіксовано на відео. На записі Павло Павлович говорить брату вбитого: «Я тебе знайду!».

Наступного разу міський суд Вараша планує закінчити допит свідків у цій кримінальній справі. Дата засідання ще уточнюється.

Нагадаємо, що тридцятирічного Юрія Пишняка вбили 7 лютого. У лісі біля Березового, що біля кордону з Білоруссю, прикордонний загін затримав трьох жителів села Великі Цепцевичі — 20, 21 та 22 років. На допиті Ігор Бриж, Богдан Ярута та Микола Кітун зізналися, що саме вони вбили Юрія Пишняка. Замовником вбивства назвали «Американця». Тепер усі троє заперечують це та говорять, що під час допиту на них тиснули. За версією правоохоронців, підґрунтям до вбивства став перерозподіл сфер впливу на незаконний видобуток бурштину.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також