Поліщук хоче повернути вкрадені з поліції долари

4005 1

Ми у соцмережах:

Поліський селянин Віктор Кардаш та колишній слідчий Андрій Трофімчук у Рівненському міському суді

Чотири роки тому, 26 листопада 2014 року, з кабінету слідчого на вулиці Хвильового у Рівному вкрали мішки з 136 кілограмами бурштину, 80 тисяч доларів та матеріали «бурштинових» справ. За весь цей час злочин так і не розкрили, і єдине, на що спромоглися правоохоронні органи, — звільнити обікраденого слідчого. Останнім часом про крадіжку взагалі згадують тільки у судах, де власник вкрадених доларів, селянин з віддаленого поліського села, третій рік вимагає їх повернути.

Розкриття крадіжки з-під носа у поліцейських, здавалося, мало би бути іміджевим для правоохоронців. А оскільки ні доларів, ні бурштину так і не знайшли, усе більше людей схиляються до думки, що за крадіжкою стояли люди, які добре і не з чуток знали, що і де лежить в управлінні тоді ще МВС у Рівненській області, де розташований кабінет слідчого, що він поклав там напередодні і що на вікнах — радше декоративні, а не захисні грати.

Крадіжка сталася у ніч після обшуку в будинку ймовірного скупника бурштину в селі Кам’яному-Случанському Сарненського району. Чому ймовірного? Бо хоч правоохоронці винесли і мішки з бурштином, і верстати для його обробки, чоловіка на прізвище Гангур, якого, як подейкують, добре знають усі сарненські бурштинокопачі, до відповідальності не притягували. Йому навіть не оголосили про підозру. Матеріали справи, в якій він спершу фігурував, передали до суду з іншими обвинуваченими. Тож відповідно до українського законодавства, усе вилучене під час обшуку мали би повернути.

Втім, сам п.Гангур до суду не звертався. Третій рік намагається забрати 80 тис. доларів, вилучених з хати, його тесть — Віктор Кардаш. 60-річний чоловік у 2016 році вже виграв справу, і Рівненський місцевий суд зобов’язав управління поліції повернути чоловікові гроші (а це понад 1,7 млн грн за тодішнім курсом). Апеляційний суд рішення підтримав, але переклав обов’язок сплатити кошти на Держказначейство. Проте втрутився Верховний суд — і справу повернули на новий розгляд, під час якого п. Кардаш має довести, що гроші він заробив у законний спосіб.

Справу наразі розглядає суддя Рівненського міського суду Оксана Панас. На засіданні цього вівторка, 4 грудня, прийшли усі сторони справи, зокрема, на прохання представників поліції та Держказначейства — і сам Віктор Кардаш. Чоловік та його адвокат Олександр Чепелюк принесли до суду копії закордонного паспорта п. Кардаша та довідку за 2006-2008 роки, в якій йшлося, що Віктор Кардаш офіційно працював у Чехії.

Втім, у суді п. Кардаш зазначав, що насправді на заробітках перебував значно довше — з 1999 року, але старий закордонний паспорт віддав міграційній службі, коли виготовляв новий, уже третій з часів незалежності, а отримати довідку про зарплату виявилося непросто. За словами чоловіка, він постійно їздив на заробітки до Чеської Республіки до 2014 року, до моменту, коли травмував на роботі за кордоном руку. Додав, що навіть лікувався у Чехії, бо мав уже і «карту побиту», яка дозволяла вільний в’їзд у країну, і тамтешню медичну страховку.

— Працював по 16 годин на день і заробляв у місяць близько 30 тис. крон, що дорівнює приблизно 1000 доларів, — зазначав чоловік. — Усі гроші передавав додому. Будинок у нас з дружиною побудований ще за часів СРСР, машини ми не купували, маємо підсобне господарство, поросята продаємо. Тож зароблені гроші ми складали.

Віктор Кардаш у суді запевняв, що не знав, чим займається його зять. Додав також, що одразу казав слідчим під час обушку, що гроші належать йому, хоч і знайшли їх у кімнаті доньки. Проте у протокол слідчі таку деталь не вписали.

Андрій Трофімчук, звільнений слідчий, який проводив обшук і з чийого кабінету викрали і бурштин, і гроші, на суді також був. У справі він проходить як «третя особа» і обурювався, що п. Кардаш не міг не бачити верстатів для обробки бурштину у хліві і те, що до його подвір’я привозять бурштин. Запевняв суд також, що Віктор Кардаш почав заявляти, що гроші його, уже після того, як провели обшук. А перед цим і зять, і донька начебто стверджували, що долари — їхні. Окрім того, слідчий розповів, що п. Кардаш з адвокатом з самого ранку після крадіжки прийшли до нього і вже знали про інцидент, хоча, за словами слідчого, на той момент це було відомо лише чотирьом особам. Тож від п. Трофімчука кілька разів у залі суду прозвучало: «Для чого ви приїжджали?».

Представники поліції, Держказначейства та прокуратури. Справа - Андрій Трофімчук

Попри запевнення екс-слідчого, суддя Оксана Панас зазначила, що відповідно до ухвали суду, який надав дозвіл на обшук, у будинку мали шукати «знаряддя» та матеріали. Їх було навіть перераховано: бурштин-сирець, верстати для обробки каміння, автомобілі, мотопомпи. Грошей у цьому списку не було. Окрім того, хоч колишній слідчий і наголошував, що, за оперативними даними, вилучені долари були «здобуті незаконним шляхом», кримінального провадження на зятя Кардаша немає, а отже, і вини його офіційно — теж. Також уже було встановлено у судах раніше, що слідчий порушив вимоги, не віддавши вилучені під час обушку гроші на збереження до банківської установи, а залишив у сейфі свого кабінету.

Оскільки повертати Кардашу нічого, бо вкраденого так і не знайшли, суд має вирішити, на кого повісити борг. Якщо, звісно, селянин з Полісся доведе, що забрані долари належали справді йому. У суді оголосили перерву до 23 січня. До того часу сторона позивача має принести дані про курси валют чеської крони у роки, коли чоловік працював у Чехії, а також підтвердження, що він перетинав кордон з 1999 року.

До слова, влітку цього року у Сарнах дочка Віктора Кардаша Вікторія Гангур створила приватне підприємство «Золотий глобус», яке спеціалізується на виготовленні ювелірних і подібних виробів та їхньому продажі.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також