Ноу-хау від міністра: амбулаторія за два дні

1479 0

Ми у соцмережах:

Ноу-хау від міністра: амбулаторія за два дні

Проекти побудови ЦНАпів, амбулаторій та центрів безпеки за технологіями, які зводять терміни будівництва до кількох днів, обіцяє безкоштовно надати Міністерство регіонального розвитку.

Мільйон-півтора, як правило, витрачають під час побудови кожного закладу тільки на те, щоб розробити проект будівництва. За такі суми можна було б, наприклад, купити інвентар чи обладнання до новозбудованих приміщень. Як здешевити витрати на «паперову» частину робіт, давно казали місцеві депутати: будувати соціальні заклади за одним зразком. Особливо школи. У Степангороді Володимирецького району, наприклад, спроектували школу, розміром з палац, на 80 млн. грн. Подібну до депутатської ідею тепер висуває і Мінрегіонбуд. Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, перебуваючи на Рівненщині, під час наради з місцевими посадовцями заявив, що міністерство розробляє типові проекти будівництва амбулаторій, ЦНАПів та центрів безпеки (заклади, які об'єднають пожежну та «швидку»). Присутнім навіть показали відео, як за допомогою каркасних плит складають амбулаторію лише за два дні (за умови, що вже є фундамент). Термін експлуатації таких нашвидкуруч збудованих будівель, обіцяв Зубко та його заступник, — 70 років.

Зубко у Рівному

За словами Геннадія Зубка, міністерство готове надати типові проекти, що будуть затверджені на експертизі, усім охочим. Це дозволить у регіонах економити до 10% коштів під час будівництва. Та й сама побудова обходитиметься у рази менше. За задумом Мінрегіонбуду, будівництво метра квадратного амбулаторії, наприклад, коштуватиме 7800 грн. За 2,1-2,5 млн. грн., обіцяють, можна буде звести будівлю достатніх для села розмірів. Для порівняння: наступного року тільки на реконструкцію сільських амбулаторій за проектом Світового банку йтиме понад 4 млн. грн. на кожну. У Рівненській ОДА зазначають, що типові проекти Мінрегіонбуду, очевидно, використовуватимуть. Якщо нададуть.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також