«Не всі ж снідають паростками броколі чи квашеною капустою». Зимовий раціон можна доповнити й вітамінами-пігулками з баночки

2975 0

Ми у соцмережах:

Оксана Скиталінська

За календарем зима триватиме три місяці. А це — холодна погода, дні слякоті й ожеледиці, короткі дні та довгі ночі. Багато хто вже зараз скаржиться на втому, безсоння або надмірну сонливість, постійне шморгання носом, слабкість м’язів, болі в кістках, зайву вагу. Так, у нас забагато емоційного затяжного стресу... Про це пише у своєму блозі відома лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська і дає пораду, як в цей час підтримувати своє здоров’я — корисною їжею, фізичною активністю, хорошим сном.

— Не всі з нас щоранку снідають яйцем-пашот, паростками броколі, квашеною капустою, шматочком зернового хліба із оселедцем. І не у всіх однаково засвоюється їжа. Зрештою, можливо, комусь достатньо й омлету та салату із свіжого буряка і капусти. Ідеальної «дієти для всіх» не існує — харчування має підтримувати міцними м’язи, здоровим імунітет, нормальною вагу, давати енергію. Тому свій зимовий раціон можна доповнити пігулками з баночки, — вважає Оксана Скиталінська і розповідає, якими саме.

Вітамін Д. Цей вітамін є фундаментальним для роботи імунної системи та здоров’я кісток, зменшує ризик депресії та порушення обміну речовин.

Омега-3 жири. Вони складаються з двох жирних кислот — ДКГ (докозагексаєнової) й ЕПК (ейкозапентаєнооїу). Обидві дуже важливі, бо мають протизапальні властивості, зменшують рівень «гормону стресу» кортизолу та збільшують синтез глутатіону, а ДГК потрібна для роботи мозку і нервової системи. Омега-3 жири входять до складу мембран всіх клітин тіла і при дефіциті є причиною численних порушень, особливо когнітивних (погіршення пам’яті, депресії, хвороба Альцгеймера).

Магній. Допомагає м’язам якісно працювати і підтримує стабільний артеріальний тиск. При дефіциті магнію у стінках артерій в серці збільшується вміст кальцію, що веде до зменшення еластичності судин, у нирках розвиваються дегенеративні зміни та утворюються камені.

Вітамін В6. Необхідний для правильної роботи мозку. Нещодавні дослідження показали його переваги в покращенні настрою та зменшенні тривоги... Він також знижує рівень глікозильованого гемоглобіну, зменшує ризик розвитку інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу.

Цинк. Важливий для імунної системи, а його дефіцит підвищує ризик інфекцій. Цинк необхідний для вироблення гормону інсуліну та для відновлення клітин.

Фосфатидилсерин. Його багато в лецитині. Є необхідною складовою клітинних мембран і забезпечує їхню роботу. Лецитин нормалізує обмін холестерину і запобігає накопиченню жиру в печінці.

Вітамін С. Доступне його джерело — настій шипшини чи калини, свіжа та квашена капуста, морожена смородина. Вітамін С потрібно приймати зранку та ввечері, бо вітамін водорозчинний, використовується організмом «вже і зараз» і не затримується в організмі. Вітамін С нейтралізує канцерогенну речовину нітрозамін, яка утворюється, коли ми вживаємо оброблене червоне м’ясо (ковбаси, сосиски); покращує стан бронхів та легенів, зміцнює станку судин, підвищує витривалість.

Але, застерігає лікарка, недостатньо покладатися лише на добавки до раціону, потрібен рух і хороший сон:

— У житті має бути місце щоденній фізичній активності — кардіовправи (ходьба, легкий біг, танці) і силові (з власною вагою, гантелями). Фізична активність — це не лише про фігуру і вагу, це здоров’я мозку, судин, зменшений ризик запалень, серцево-судинних та онкологічних захворювань. А відсутність достатньої кількості сну не лише призводить до хронічної втоми, але й підвищує ризик захворіти. Для міцного здоров’я потрібно спати 7–9 годин щоночі. Для заспокоєння перед сном важливо уникати екранів, провітрювати кімнату, можна випити пів склянки настою ромашки перед сном.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також