На Рівненщині відбувся рекордний аукціон із приватизації: торгувались за «Рівнеторф»

2075 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині відбувся рекордний аукціон із приватизації: торгувались за «Рівнеторф»

Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль повідомив про результати аукціону з приватизації єдиного майнового комплексу ДП «Рівнеторф». За об’єкт боролося 12 учасників.

- Упродовж торгів стартова ціна зросла у майже 4,3 рази. У підсумку переможною стала сума понад 205 млн грн, а стартова була 47,1 млн. Це суттєві надходження до бюджету воюючої країни. ДП «Рівнеторф» видобуває торф’яні напівбрикети та неагломерований паливний торф. Сьогодні тут працюють 175 людей. За умовами аукціону, усі борги по зарплатах мають бути виплачені переможцем торгів», - розповів Віталій Коваль.

Найвищу ціну запропонувало підприємство «Ленд Гроу», повідомляє zaxid.net.  Згідно з інформацією на YouControl, підприємство зареєстроване у Києві в 2020 році, його основним видом діяльності є надання допоміжних комерційних послуг.

«Переможець аукціону має 20 робочих днів на сплату вартості лота. Окрім переможної ставки, він повинен сплатити ПДВ – 41 млн грн. У разі відмови від сплати він втратить 9,4 млн грн гарантійного внеску», – йдеться у повідомленні ФДМУ

Чому ФДМУ виставив підприємство на приватизацію?

По-перше, в державній власності мають залишитися лише стратегічні та прибуткові активи. Торф не є стратегічним – його частка в енергетичному балансі становить менше 0,3%.

По-друге, станом на 31 березня 2023 року кредиторська заборгованість підприємства складає 6,9 млн грн, в тому числі по заробітній платі – 1,8 млн грн.

Покупець «Рівнеторфу» зобов’язаний протягом шести місяців погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом. Також він не зможе звільняти робітників за власною ініціативою протягом цього періоду.

По-третє, підприємство потребує інвестицій. За майже 60 років роботи обладнання «Рівнеторфу» зношене і потребує модернізації. З 2012 року жодних інвестицій у розвиток не залучалося.

По-четверте, у приватного власника більше можливостей для встановлення ринкових зарплат керівникам. Це мінімізує використання активів у сірих схемах виведення прибутків із підприємства.

Тим часом начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль закликав бізнес брати участь в таких аукціонах та інвестувати в економіку. Адже коли на занедбане підприємство приходить новий власник, або вкладає кошти в оновлення об’єктів - це сприяє створенню нових робочих місць, росту зібраних податків та зростанню економіки.

Нагадаємо, в інвестиційному меню Рівненщини є об’єкти на будь-який смак – від окремих занедбаних будівель до територій великих заводів. Запрошую підприємців долучатися до аукціонів, адже приватизація держмайна сьогодні є важливим кроком у відновленні економіки України.

Більше пропозицій можна знайти на сайті Фонду держмайна https://privatization.gov.ua

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також