Мама школярки з Рівного подала в суд на ліцей, бо доньку відправили на дистанційне навчання

2855 0

Ми у соцмережах:

Мама школярки з Рівного подала в суд на ліцей, бо доньку відправили на дистанційне навчання

Матір восьмикласниці вважає, що адміністрація навчального закладу порушила право доньки на здобуття освіти, отож оскаржила рішення про переведення класу на онлайн-навчання через виявлений в учнів коронавірус.

Рівнянка звернулася до суду з позовом про визнання наказів директора протиправними і не чинними .

Оскільки ці накази директор навчального закладу видав після того, як в одного з восьмикласників була лабораторно підтверджена коронавірусна хвороба COVID-19, а також враховуючи рішення педагогічної ради школи,  суд першої інстанції відмовив рівнянці у задоволенні її позову.

Жінка оскаржила це судове рішення до Рівненського апеляційного суд.  Позивачка увагу суддів акцентувала на тому, що порушується конституційне право її доньки, яка повністю здорова, на освіту.

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Рівненського апеляційного суду відмовила позивачці у задоволенні апеляційних вимог, вважаючи рішення суду попередньої інстанції законним та обґрунтованим.

На час  подання позову донька позивачки була восьмикласницею.  30 серпня 2021 року педагогічна рада навчального  закладу прийняла рішення про те, щоб направити учнів класу, в якому буде виявлено лабораторно підтверджений випадок інфікування коронавірусом, на самоізоляцію та організовувати дистанційне навчання для усього класу.   На початку жовтня 2021 року у класі, де навчається донька позивачки, підтвердилися випадки захворювання учнів.

Комісія з питань надзвичайних ситуацій школи на позачерговому засіданні вирішила направити учнів 8 класу на самоізоляцію та організувати навчальний процес дистанційно. Пізніше комісія це рішення пролонгувала, оскільки в класі все ще були хворі на COVID-19.

На основі рішення педагогічної ради, а також рішень комісії з питань надзвичайних ситуацій навчального закладу, директор школи своїм наказами направив учнів 8 класу на самоізоляцію.

Адміністрація закладу запропонувала рівнянці, щоб  її донька навчалася з учнями паралельного класу - за наявності підтвердженого обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2.  Мама восьмикласниці відмовилася з тих підстав, що її дитина не зобов’язана у разі відсутності ознак захворювання надавати будь-які довідки про стан здоров’я.

- У справі, які переглянув Рівненський апеляційний суд, заперечення позивачки щодо направлення її дитини на самоізоляцію у зв’язку із захворюванням однокласників на COVID-19, протиставляється загальному праву (інтересу) суспільства, інших батьків та їх дітей, які навчаються у класах, де не було виявлено випадків захворювання. Заходи самоізоляції дітей є виправданими, адже здійснювалися з метою непоширення коронавірусної хвороби серед учасників освітнього процесу та забезпечення права на безпеку й охорону здоров’я, що гарантовано статтями 3, 27 та 49 Конституції України, - повідомила пресслужба суду.

Отож місцевий і апеляційний суди визнали пріоритетність забезпечення безпеки життя, здоров’я і безпеки людини над правом на освіту. Втім, постанову Рівненського апеляційного суду рівнянка ще може оскаржити у Верховному суді. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також