Літні люди на Рівненщині вакцинуються, бо бояться наслідків вірусу

863 0

Ми у соцмережах:

Літні люди на Рівненщині вакцинуються, бо бояться наслідків вірусу

З початку листопада на Рівненщині фіксують постійне збільшення кількості хворих на гострі респіраторні інфекції. Наразі в області зафіксовано уже більше 8 тисяч хворих, з яких у близько 400 осіб був підтверджений саме коронавірус, є летальний випадок. Епідеміологи області закликають робити щеплення, аби не хворіти, і ми поспілкувалися з регіональним тренером з вакцинації від COVID-19 Вікторією Ступницькою, яка відповіла на типові запитання про вакцинацію.

Поясніть детальніше, чому люди у віці 60+ є головною групою ризику тяжкого перебігу COVID-19 та грипу і чому саме вони мають вакцинуватися передусім?

— Зазвичай люди цієї вікової групи мають супутні захворювання. Це й серцево-судинні захворювання, й цукровий діабет, й інші тяжкі захворювання, які уже були набуті до цього віку. Вакцинація — це єдиний спосіб уникнути захворювання на COVID-19 та грип. Навіть якщо вакцинована людина захворіє, що буває рідко, то перебіг хвороби буде легким. Однак у людини з тяжкими супутніми захворюваннями перебіг хвороби є ускладненим. Не виключені й летальні випадки. Для того, щоб їх уникнути, потрібно вакцинуватися. Вакцинація від COVID-19 має суттєвий вплив на зменшення смертності серед цієї вікової групи людей.

Чи є хронічні хвороби, такі як серцево-судинні або діабет, протипоказанням проти вакцинації? Чи варто в такому випадку боятися побічних ефектів вакцини?

Протипоказань для людей віком 60+ немає. Людям з цієї категорії населення узагалі рекомендована вакцинація. Скажу, що немає ніяких тяжких побічних ефектів після вакцинації. Якщо говорити про заборони, то не можна вакцинуватися людині, яка хвора або мала алергічну реакцію на попереднє введення вакцини. Всім іншим вакцинуватися рекомендовано. Адже COVID-19 часто дає ускладнення на серце та легені.

На вашу думку, чому багато старших людей ігнорують вакцинацію від грипу та COVID-19?

— Якщо ви хочете почути мою думку, то інформація про те, що старші люди на Рівненщині ігнорують вакцинацію від COVID-19, не відповідає дійсності. Це я говорю, опираючись на особисту практику. Я працюю у поліклініці «Ювілейній», яка обслуговує понад 70 тисяч пацієнтів у Рівному. Це третина міста. І скажу, що у нас зараз дуже багато людей самі приходять на вакцинацію. В першу чергу, це відбувається завдяки сімейним лікарям, які агітують своїх пацієнтів щепитися. Лікар-професіонал — це і є той важіль впливу, який фахово може розвіяти усі сумніви у людини щодо того, вакцинуватися їй чи ні.

Оскільки епідсезон вже розпочався, чи не запізно робити щеплення від COVID-19 та грипу зараз?

Вакцинуватися ніколи не пізно. Зараз в області триває вакцинація від грипу та COVID-19. Більше того, вакцинація від грипу та коронавірусу може відбуватися одночасно. Адже у цей період триває розпал захворювання. Повторю, що вакцинація — це єдиний шанс вберегтися від COVID-19.

Скільки щеплень від COVID-19 рекомендовано для людей старшого віку?

Для людей віком 60+ рекомендовано три щеплення, включаючи бустерну дозу. Через шість місяців людям старшого віку рекомендовано робити 4-те та 5-те бустерне щеплення.

Якщо рівнянин вирішив вакцинуватися від COVID-19, то куди він має звертатися?

— Найперше, людина має звертатися до свого сімейного лікаря, який направить її на вакцинацію. Також людина без декларації може зателефонувати до контакт-центру свого закладу охорони здоров’я. Її також там правильно скерують. Якщо людина проживає у віддаленому районі Рівненщини, то вона може зателефонувати до обласного центру контролю та профілактики хвороб за номером: (067) 548-16-20. До таких людей централізовано виїжджає бригада. Нещодавно така бригада виїжджала у село Велике Вербче Сарненського району.

Чи необхідна для вакцинації декларація із сімейним лікарем?

Для вакцинації декларація з лікарем не обов’язкова. Але з декларацією легше внести дані про щеплення людини в електронну систему охорони здоров’я.

Чи забезпечений регіон вакцинами проти грипу? В яких аптеках вони є?

— Відповідно до інформації з аптечної мережі, вакцини від грипу в нас достатньо. Якщо виявиться, що вакцини немає, то людина може зателефонувати до аптеки, щоб її замовити. Її проінформує працівник аптеки, коли вакцину привезуть. Повторю, що наразі цих вакцин у нас достатньо. Їхня приблизна вартість — 400 гривень. Наші медики пішли ще далі. В аптеці № 1, яка знаходиться на майдані Незалежності, з 17-ї до 18-ї години був лікар, який вакцинував людей безпосередньо в приміщенні.

Чи є в сімейних лікарів інформація про адреси пунктів щеплень, наявність вакцин тощо?

На рівні поліклінік у нас діють амбулаторії за різними адресами, де відбуваються щеплення. Кожен сімейний лікар їх знає. Також на сайті обласного центру контролю та профілактики хвороб є перелік адрес, контакти і графік роботи пунктів щеплень по місту.

Які методи, способи заохочення, цікаві акції ви використовуєте для популяризації вакцинації від COVID-19 та грипу серед людей?

— Найкраща популяризація — це фахове пояснення медичного працівника. Зазвичай у рівнян виникає низка певних запитань про вакцинацію та вакцини. Людина, яка не має медичної освіти, на них не відповість. Коли лікар наводить фахові аргументи, посилаючись на різні наукові дослідження — це найякісніша агітація, яка тільки існує.

З метою підвищення обізнаності щодо важливості вакцинації від COVID-19 та грипу, зокрема для груп ризику, в Україні триває загальнонаціональна інформаційна кампанія «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся», яку проводить проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» в тісній координації з МОЗ України та ЦКПХ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також