Лісівники попереджають, що штрафуватимуть поліщуків за збір чорниці гребінками (ВІДЕО)

2741 0

Ми у соцмережах:

Лісівники попереджають, що штрафуватимуть поліщуків за збір чорниці гребінками (ВІДЕО)

У лісі наступила пора дозрівання чорниць, а отже і на Володимиреччині розпочався сезон їх заготівлі. Заготівля чорниць у всі часи була одним із ключових способів заробити реальні гроші для місцевого населення.

ДП «Володимирецький лісгосп» нагадує: збір та заготівля дикорослих плодів і ягід та лікарської сировини проводиться в порядку спеціального використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань на основі виділених лімітів, затверджених органами виконавчої влади та дозволів (лісових квитків), виданих постійними лісокиристувачами (лісгоспами).

Для забезпечення постійного контролю в галузі охорони і збереження побічних лісових ресурсів в процесі їх заготівлі на території держлісфонду ДП "Володимирецький лісгосп" створені спеціальні рейдові групи, до складу яких входять працівники державної лісової охорони спільно з представниками органів місцевого самоврядування, фіскальних, природоохоронних і правоохоронних органів .

В інстаграм -спільноті tipove_sarny показали, як сарненці збирають чорниці у лісі. Виглядає це насправді не дуже весело.

 

 

 На жаль, намагаючись більше заробити на здачі ягід, люди досі вдаються до таких варварських способів, як гребінки, чим завдають значну шкоду лісовій рослині ( підривають коріння та зривають із куща весь листяний покрив ) . Кущ чорниці від цього всихає, а можливість відновлювати коріння чорниця ще не навчилась, тому від такого виду збирання і зникають ягідники . Таким чином місцеве населення завдає шкоди не лише рослині, а й собі . Адже не секрет, що саме чорниця влітку годує більшість сільських родин .

Працівники державної лісової охорони ДП « Володимирецький лісгосп » нагадують, що, збір ягід механічним та ручними пристроями – заборонений, а за порушення, згідно зі статтею 70 КУпАП, громадянам доведеться сплатити штраф в розмірі від одного до трьох неоподаткованих мінімумів, та за кожен зібраний гребінкою кілограм чорниці додатково нарахувати 272,41 грн. заподіяної лісовим угіддям шкоди .

За заготівлю дикорослих плодів та ягід без відповідних документів будуть застосовуватися штрафні санкції до суб’єктів підприємницької діяльності, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 665 « Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» .

Від заготівельників ягід, грибів, лікарських рослин вимагають лише одного – дотримуватись Правил пожежної безпеки, не смітити в лісових угіддях, а ягоди збирати без гребінок і пристроїв, що завдають шкоди ягідникам . Ліс – це народне багатство, бережіть його, і він віддячить, вам і майбутнім поколінням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також