Компанія «Акріс Захід», яка входить в Групу компаній AST, стала спонсором обласних дитячих змагань з автомодельного спорту у Здолбунові на Рівненщині

354 0

Ми у соцмережах:

Компанія «Акріс Захід», яка входить в Групу компаній AST, стала спонсором обласних дитячих змагань з автомодельного спорту у Здолбунові на Рівненщині

Мікромоделі реальних машин класу «ретро», «вантажівки» та «легкові» проїхалися саморобною трасою у Здолбунові, що на Рівненщині, під час обласних змагань з автомодельного спорту.

Автомодельний спорт нині популярний у всьому світі. Чимало міжнародних компаній займаються випуском двигунів, приміром, американська «Parma». А зараз вже й Китай викупив їхню ліцензію. В Україні про автомодельний спорт дізналися лише на початку 80-х років. Нині практично у всіх областях є свої клуби, де тренуються діти до 18 років, а також дорослі. 

Сутність цього виду спорту полягає в тому, що спортсмен сам збирає свою машину з певних деталей, сам знаходить потрібні деталі, паяє та створює мікромодель реального автомобіля. Потім тренується у перегонах та виходить на спеціально змодельовану трасу, де дистанційно керує своїм витвором і намагається бути швидшим за інших. Все як на реальному ралі, тільки в мікроформаті.

Один з таких клубів – станція юних техніків – працює у Здолбунові Рівненської області. Технічний відділ станції починав з двигунів іграшок, а зараз відповідає всеукраїнському рівню. Команди юнаків Рівненської області брали участь у чемпіонатах України. Перший в Одесі в 2002 році, де команда посіла 5 місце, бо тоді були ще невдосконалені моделі, пульти управління. Колись механіки станції працювали на верстатах, які використовуються у кабінетах фізики. Зараз вже у змаганнях беруть участь пристойні моделі, і пульти управління, вже є доступ до деталей, які можна купити в готовому вигляді, або зробити самостійно на основі готових матеріалів.

- Це дуже захоплюючий вид спорту, - ділиться Сергій Дяченко, директор Здолбунівської міської станції юних техніків. - Керівник гуртка працює з початку 80-х, за фахом столяр. Він вищої освіти не має, закінчив ПТУ, але захопився цим видом спорту і своїми руками створив та збудував трасу, яка в нашому регіоні єдина і повністю відповідає міжнародним стандартам. Зараз сучасне покриття доріжок, в мій час інше було як гума коліс від машин. Повне комп'ютерне забезпечення траси, єдине в області. Ми багато і довго (майже 30 років) співпрацюємо з Оболонською станцією - зараз це центр Сфера у Києві.
 

Найбільшою проблемою таких змагань є фінансування. Адже підтримка міської ради зовмім невелика. Тому керівництво станції звернулося до групи компаній AST з проханням надати фінансову допомогу у проведенні чемпіонату області, на що AST миттєво погодилася та виділила необхідні кошти.

«Це не просто дитячий спорт, це підтримка нашого підростаючого покоління, це повинно бути завданням номер один для всіх компаній, які працюють не тільки в агробізнесі в цьому регіоні. Цим дітям треба надавати підтримку, а такі заходи розвивати. Наша компанія «Акріс Захід», яка входить в групу компаній AST, працює не лише на полях, але й має соціальні угоди з громадами, тісну співпрацю з ОТГ. Запити від старостатів різновекторні. В даному випадку ми підтримали діток», - розповідає Сергій Марчук, керівник відділу землевпорядкування кластера «Рівно» групи компаній AST.

Проєкт з підтримки обласних змагань з автомодельного спорту компанія «Акріс Захід» реалізувала поза межами соціальної угоди AST з громадами, а як окремий благодійний проєкт.

«Ми спонсорували закупки нагород і подарунків для діток. Підтримка таких дитячих центрів – наше майбутнє. Пріоритет роботи компанії АST на регіональному рівні – завжди співпрацювати з громадами, з населенням, з облрадою, підтримувати регулярний діалог. Адже спільними зусиллями питання швидше вирішуються і люди до нас по-іншому ставляться. Лише так можна населення заохотити здавати нам паї в оренду, бо це є довіра один до одного. Для мене це завжди буде важливо», - говорить Роман Хмарук, директор кластеру «Рівне» групи компаній AST.

У цих обласних змаганнях брали участь 5 команд дітей до 18 років: команда «Здолбунівська міська станція», команда «Обласний науково-технічний центр», команда «Фанати» міста Костополя, команда «Дубенський центр науково-технічної творчості» та команда «Вербський ліцей».

За результатами командного заліку «Здолбунівська станція юних техніків» посіла перше місце у змаганнях та виграла головний приз – кубок переможців, зроблений на замовлення коштом групи компаній AST. Команда-переможець має свою трасу у Здолбунові, на якій проводилися ці змагання. За останні 20 років це була команда, яка представляла Рівненську область на чемпіонаті України з автомодельного спорту.

«Звичайно, коли катають треки-то кожен сам за себе, а потім - екіпажна гонка, на одній моделі їдуть двоє, кожен по два рази, їхній результат групується, а ще двоє працюють на них: підклеюють, підрізають і це є команда. У нас займалися діти, яким зараз по 40 років, які стали кумами, залишаються друзями на довгий час, в них своя спільнота, своя атмосфера. Коли говорять про зарплату, дуже класно, коли ваше хобі співпадає з роботою. До нас приходять двієчники, розбишаки, за місяць-два вони настільки здружуються, тому завжди батькам кажу: ваша дитина не хоче бути тут не через поганого тренера, може це просто не його, не тримайте його тут, буде далі себе шукати, а якщо дитина повернулася до тебе – то вона залишається тут надовго», - ділиться Василь Кравчук, завідувач спортивно-технічним відділом КЗ «Рівненський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді».

«Я почав займатися, коли навчався ще у 9 класі, мені було 17, а зараз 43, я весь час займаюсь автомодельним спортом. Це заслуга мого першого керівника Дідунця Віктора Євгеновича, який побачив у мене цей вогник, іскру. Мені з дитинства подобається, як функціонують ці механізми, я розбирав машинки і дивився, з чого вони складаються, але назад я не міг поскладати. А зараз я маю модель, яка може перемогти на змаганнях. Мені подобається творити, поки ще хлопці не мають практичного досвіду, щоб налаштувати їх відповідним чином, щоб вони посідали призові місця. Але будемо старатися, для мене найбільше задоволення, коли діти посідають призові місця», - розповідає Вадим Ващук, тренер автомодельного підліткового клубу «Фанати» з міста Костопіль.

За підсумками змагань, команди-учасники посіли такі місця: 1 місце – Здолбунівська міська станція, 2 місце – обласний науково-технічний центр, 3 місце – клуб «Фанати» м. Костопіль, 4 місце - Дубенський центр науково-технічної творчості і 5 місце – Вербський ліцей.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також