Клічук написав генпрокурору. Бо у Рівному підняли тариф на тепло

958 0

Ми у соцмережах:

Фото з архіву

До зими ще далеко, але рівняни уже замислюються про субсидії — чи «потяжчають» платіжки за тепло? Ще у лютому міськвиконком затвердив нові тарифи для п’яти теплопостачальних підприємств Рівного. Гігакалорія для населення одразу подорожчала до понад 3181 грн, бо саме таку цифру тепловики вважають для себе економічно обґрунтованою. Втім, завдяки державному мораторію рівняни платили все ще по-старому — по 1913,16 грн. Різницю ж пообіцяла компенсувати держава.

Тим часом місцевий депутат вирішив звернутися до прокурорів — а чи законно взагалі підняли у Рівному тарифи на тепло? Нехай тепер вони з цим розбираються.

Святослав Клічук, депутат міської ради Рівного:

— В Україні прийнято закон, який встановлює мораторій на підняття тарифів на тепло та постачання теплової енергії. При цьому, Рівненський міськвиконком 15 лютого 2023 року прийняв рішення, яким тариф було збільшено. Там є нюанс: споживачі мають платити зі своєї кишені за старим тарифом, а різницю зі спільної — держбюджету. Але суті справи це не міняє. Я написав скаргу в Рівненську обласну прокуратуру, отримав відмову. Тоді написав в Офіс генерального прокурора, вони переслали в область. І тоді отримав відповідь, що «до витрат на транспортування (теплової енергії «Рівнетеплоенерго») включено, зокрема, і інші послуги, які не пов’язані з виробництвом чи транспортуванням теплової енергії, а відтак вказане може призвести до завищення компенсації з різниці в тарифах з бюджету». «Рівненською окружною прокуратурою 02.06.2023 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань... за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.358 КК України». Тобто, я оскаржував взагалі порушення мораторію на підняття тарифів, але прокуратура побачила інше порушення. Чекаємо, чим закінчиться розслідування.

Олексій Кривошеєв, речник ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

— Немає жодних проблем: ми живемо в демократичній правовій державі. Кожен громадянин, в тому числі депутат, може звернутись до правоохоронних органів чи суду, якщо вважає щось неправильним. В даному випадку депутат звернувся до прокуратури, і за Законом прокуратура має відкрити провадження досудового розслідування. Розібратись, і в разі, якщо будуть виявлені порушення — передати матеріали в суд. Ми не бачимо жодних проблем, відкриті до перевірки і співпраці. В якійсь мірі ми навіть зацікавлені в тому, щоб у спекуляціях навколо теми тарифів поставили крапку правоохоронні органи чи суд. Щоб зникла можливість у бажаючих заробляти на цьому політичний імідж чи використовувати в особистому піарі.

Володимир Липко, директор міського департаменту економічного розвитку:

— Фактично для населення тариф все одно залишається той самий — компенсує різницю держава. Підприємство вийшло з такою пропозицією, з прорахованим економічно обгрунтованим тарифом, бо в них справді витрати виросли. І така вийшла колізія: тарифи ніби обмежені, але хтось же має компенсувати ці витрати, інакше ми підприємство втратимо. Щоб не вийшло так, що ми загнали підприємство в борги, щоб не казали потім: а хто загнав — виконком, бо не приймали вчасно тарифи? Я не можу сказати, хто тут правий, це мають з’ясовувати компетентні органи.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також