Звинуваченого в хабарництві суддю з Володимирця мобілізували до ЗСУ

3314 0

Ми у соцмережах:

Звинуваченого в хабарництві суддю з Володимирця мобілізували до ЗСУ

Справа щодо звинувачення голови Володимирецького райсуду у вимаганні хабара за звичним сценарієм «спускалася на гальмах». Бажання судити свого колегу у відповідальних осіб не спостерігалося. Тепер же війна остаточно спростила задачу — суддю Леоніда Закревського мобілізували до Збройних сил України, і тепер суд над ним відбудеться вже після війни. Де саме зараз служить мобілізований суддя і які виконує завдання — нам невідомо. Можливо, його після війни не судитимуть, а навпаки — нагородять. Скоріше б!

Два роки тому НАБУ спільно з СБУ звинуватили у вимаганні хабарів голову Володимирецького районного суду Леоніда Закревського. Антикорупційні органи повідомляли, що голова суду вимагав кошти за сприяння в ухваленні «правильних» рішень в інтересах зацікавлених осіб.

Під час обшуку у помешканні суддіУ лютому 2020 року слідчі навідалися з обшуками в кабінети двох суддів Володимирецького районного суду — Леоніда Закревського та Віталія Поровського. Через два дні після обшуків на сайті суду з’явилося повідомлення, що суддя Поровський іде у відставку за вислугою років. А Леонід Закревський через п’ять днів після обшуків подав заяву про припинення повноважень голови райсуду. Два роки тому Вища рада правосуддя відсторонила Закревського й від суддівства — аж доки це кримінальне провадження не закриють.

Згодом стало відомо й про інші деталі цієї справи. СБУ повідомила, що голову суду підозрюють у вимаганні грошей від місцевого мешканця. За 20 тисяч той обіцяв посприяти в ухваленні рішення про зняття арешту з майна, а ще визнати невинуватим чоловіка, якого спіймали п’яним за кермом. Кошти суддя брав через посередника, яким виявився адвокат Ярослав Мороченець.

Оскільки, відповідно до українського законодавства, судді є недоторканними, то затримання судді могло відбутися лише з дозволу Вищої ради правосуддя. Однак Вища рада правосуддя дала такий дозвіл лише з другої спроби. Про це особисто прохав тодішній керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Під час обшуку у помешканні суддіНа час слідства до судді Леоніда Закревського застосували запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Пізніше запобіжний захід змінили на домашній арешт в нічний час доби.

У суді розгляд справи, яку почали слухати у жовтні 2020 року, затягнувся. А цього року взагалі призупинився. Адвокат Закревського повідомив, що його підзахисного мобілізували до армії і він не може брати участі в судових засіданнях. Антикорупційний суд навіть надіслав запит у військову частину — чи ж справді Закревський служить. Командир військової частини у відповідь надіслав копії витягів зі своїх наказів: 2 березня Закревського призначили на посаду сержанта взводу резерву, а з 15 березня — інструктором навчального взводу. На той час повідомлялося, що суддя служить у Рівненському районі. Де перебуває мобілізований суддя зараз — нам не відомо.

Тож Вищий антикорупційний суд України постановив «призупинити судове провадження стосовно обвинуваченого судді» Закревського. Кримінальні провадження за двома статтями — «Незаконне збагачення» та «Зловживання впливом» будуть розглянуті після його звільнення зі служби. Тобто після завершення війни.

Цікаво, що адвокат Ярослав Мороченець, якого підозрювали у посередництві передачі хабарів, визнав свою винуватість. Оскільки він співпрацював зі слідством та щиро розкаявся, то Вищий антикорупційний суд присудив йому покарання у вигляді 25,5 тисячі гривень штрафу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також