Генератори у Рівному ще знадобляться

1613 0

Ми у соцмережах:

Генератори у Рівному ще знадобляться

Зимові холоди, а з ними — і кількагодинні «віялові» відключення електроенергії, залишилися в минулому. Навесні таких перебоїв зі світлом не було і рівняни заспокоїлися: в Інтернеті все частіше трапляються оголошення про продаж генераторів. І якщо раніше попит на них був такий шалений, доходило до дефіциту, то тепер вибір — величезний. Однак енергетики закликають не поспішати з продажем, бо восени ситуація може повторитися. А тим часом, просять споживачів не перевантажувати мережу, хоча б у «пікові» години.

Анна Хомич, начальник департаменту з обслуговування клієнтів «Рівнеобленерго»:

— Всі пам’ятають, як це було восени 2022-го, і ніхто ж не може гарантувати, що росіяни не спробують відновити обстріли критичної інфраструктури ще й цього року, коли знову похолодає. Наші фахівці робили і роблять все від нас залежне, щоб гарантувати споживачам якісні послуги. Втім, споживачі й самі мають подбати про свій добробут — хоча наразі й немає інформації, що віялові відключення електроенергії можуть відновитися, все ж не варто вмикати усі енергоємні прилади одночасно, як-от пилосмок, пральну машинку, мікрохвильову чи праску. Особливо бажано не перевантажувати мережу у так звані пікові години: з 7-ї до 9-ї ранку та з 17-ї до 19-ї години. До слова, у нашій області майже половину електроенергії споживає саме населення.

Тож якщо маєте генератор, продавати його не варто. Хоча використання такого приладу для живлення багатоквартирних будинків поки не узгоджене (бо існує багато документальних, безпекових та технічних нюансів), для окремо стоячого приватного обійстя — це дуже потрібна річ. Не забуваємо, що наближається сезон літніх гроз. І якщо станеться обрив лінії електропередач і буде аварійне відключення, то генератор дозволить споживачам забезпечити живлення до того часу, коли приїде аварійна бригада і все полагодить. Єдине, підключати генератор все ж має сертифікований електрик.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також