Діти дихали фенолом, бо підрядник поспішав

1722 0

Ми у соцмережах:

Діти дихали фенолом, бо підрядник поспішав

Скандал навколо рівненського колегіуму, в якому батьки школярів забили на сполох через сильний запах фарби у закладі, матиме продовження у вигляді розслідування, яке розпочала прокуратура.

Нагадаємо, стривожені тим, що діти почали скаржитися на сморід в гімнастичному залі школи та в одному з класів, батьки за власні кошти замовили експертизу. І вона засвідчила перевищення в повітрі фенолу в 11 разів та формальдегіду — майже в 2,5 раза.

У гімнастичному залі проводили ремонт, тож запідозрили, що причина — у неякісній фарбі. Таке припущення висловлював і підрядник, який робив ремонт — фірма «Укрбудреммонтаж Інжиніринг». Рівненський лабораторний центр взяв зразки на дослідження.

— Експертиза показала, що перевищення вмісту шкідливих речовин в повітрі, фенолу та формальдегіду, виникло через порушення технології виконання ремонтних робіт, —розповів директор колегіуму Петро Куделя. — Підрядник залив стяжку і не дочекався, доки вона висохне, бо, видно, поспішав здати об’єкт. Потім на стяжку був накладений шар клею, на який поклали лінолеум. Клей вступив у взаємодію з невисохлою стяжкою, через що і виник запах. Наразі діти спортивними вправами займаються на вулиці, а підрядник зобов’язався все переробити. Після завершення ремонтних робіт знову буде проведено експертизу.

У Рівненському лабораторному центрі повідомили, що забруднення повітря було не лише у приміщенні для занять спортом, а і в навчальному класі, розміщеному поряд. Концентрація фенолу в кабінеті перевищувала нормативні значення в 5 разів, а формальдегіду — у 2,3 раза. Не виключено, що шкідливі речовини потрапили сюди з гімнастичної зали.

Тож хто винен у цій ситуації? Директор школи Петро Куделя пояснив, що за якість ремонту відповідальність адміністрація навчального закладу нести не може. Адже замовник ремонтних робіт — міське управління освіти, яке приймало приміщення після ремонту на основі висновків технагляду, що зал придатний для проведення уроків.

А тим часом Рівненська місцева прокуратура розпочала досудове розслідування за цим фактом. За результатом зібраних доказів і визначать винуватців, через недбалі дії яких виникла загроза життю та здоров’ю дітей.

Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також