Чи будуть дешеві кавуни у Рівному?

7753 0

Ми у соцмережах:

Чи будуть дешеві кавуни у Рівному?

Окупація Херсонщини, яка традиційно постачала кавуни на ринки всієї України, не вплинула на асортимент баштанних на ринках та у магазинах Рівного. Життя довело, що жодна війна не зупинить торгівлю, якщо їй не заважати. Місце херсонських кавунів зайняли кавуни з Туреччини, Азербайджану та інших країн. Щоправда, ціна вже не така, як торік, і тому традиційних розсипів кавунів ми цього літа вже не побачимо. Щодо ціни, то кавуни — товар сезонний, і ціна на них все одно поступово падатиме. Інша справа, яку ціну за кавуни ми тепер вважатимемо низькою? Щодо херсонських кавунів, які справедливо вважаються найсмачнішими, то їхнє повернення на ринок відбудеться лише після повернення українських земель, окупованих російськими загарбниками.

Муслім Хашиєв, торгує кавунами на продуктовому ринку:

— Стою вже два тижні. Ціна на кавуни цього року зросла удвічі — якщо минулого літа продавали по 15 гривень за кіло, а під кінець сезону ціна падала до 8–10 грн, то тепер кілограм коштує 30 гривень. У супермаркетах ціна така ж сама. Думаю, що потім може впасти до 20 гривень, але навряд чи буде нижчою. Кавуни маємо одеські та турецькі. Звісно, херсонські були найкращими, але ці теж смачні. Не всі беруть цілий кавун, якщо покупець попросить — то вріжу половинку або чвертку. Торгую кавунами вже років сім, сам допоможу вибрати, бо є кавуни-«дівчатка» і кавуни-«хлопчики», дівчата чомусь солодші. Треба і по звуку слухати, який краще достиг. Чи будемо брати цього року дині на продаж — не знаю. Сьогодні дивився ціни у гуртовика, то нижче 55 гривень за кілограм немає. Все-таки сподіваюся ще дочекатися херсонського врожаю.

Олена Нездюр, директорка ринку Дикого, який офіційно називається ПП «Торговий центр-Д»:

— Ми щороку зверталися до міського голови по дозвіл для торгівлі баштанними культурами з автомобілів на орендованих земельних ділянках. Але цього літа такої потреби немає через невелику кількість товару, торговцям цілком вистачає місця на території ринку. Раніше за херсонськими кавунами стояла черга, але на сьогодні доставок з Херсонщини немає — що зрозуміло, адже в країні війна і ця територія частково перебуває під окупацією. Втім, на ринку з’явилися кавуни з Одеси та з Азербайджану. Ціна на них вища, ніж була на херсонські, адже на це впливає логістика, а на азербайджанські — ще й розмитнення. Та все одно запрошуємо усіх любителів цієї ягоди поласувати дарами літа. Будемо слідкувати за ситуацією. Все ж кавуни — то не найбільша зараз проблема. Можливо, спробуємо ще й херсонські — головне, щоб була перемога.

Ігор Остапенко, начальник міського управління торгівлі і громадського харчування:

— Херсонських кавунів справді немає, але їхнє місце зайняли дорожчі турецькі. Бачив фури з товаром на в’їзді до міста, але то вже не наша юрисдикція. У Рівному кавуни продають на ринках та в супермаркетах, на вулицях незаконної торгівлі баштанними цьогоріч не помічали. Загалом дефіциту якихось харчів у місті немає. Був ажіотаж навколо солі, але й вона вже з’явилася в достатніх обсягах — підприємці все дістануть і привезуть, якщо є попит. Загалом ситуація з продовольством не змінилася, сезонних товарів достатньо.

До речі, перші ранні баштанні з’явилися у Рівному ще в середині червня. Але фахівці Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи визнали, що вживати в їжу їх безпечно — вміст нітратів нижче від норми.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також