Безпечний онлайн-шопінг: як захиститися від шахраїв

1211 0

Ми у соцмережах:

Фото: Ukr.media

Український шопінг все більше йде в мережу. З усіх сайтів, соцмереж вам пропонують, рекламують, заманюють знижками і обманюють.

Наше життя поступово змінюється, адже людство переходить до онлайн-покупок як через офіційні сайти маркетплейсів, так і через соціальні мережі.

Практично кожен не міг би подумати, що в будь-якому місці  можна буде зробити замовлення за допомогою смартфона та отримати його на наступний день поштою, замість того, щоб розгулювати торговими центрами, полюючи за бажаною річчю.

Такі покупки стали настільки популярними, що звичайні магазини почали створювати сторінки в мережі і продавати свій продукт в Інтернеті. Сучасні українські покупці мають вибір,  де вони можуть придбати будь-який товар (офлайн чи онлайн). Багато людей бажають користатися і тим, і тим методом одночасно.


Великі Інтернет-магазини, що не мали оффлайн-магазинів,  помітно почали виправлятися. До прикладу, інтернет-магазин “Розетка” зрозумів, що дуже важко утримати  клієнтів, не маючи оффлайн-магазинів. Навіть «Amazon» рухається в сторону офлайну, що не залишить без уваги покупців з усього світу.

Та навпаки, гіпермаркети, що не мають онлайн-магазинів, останнім часом активно пропонують користувачам не лише перелік товарів, які можна  переглянути онлайн, а й доставку цих товарів додому. Також завдяки покупкам в Інтернеті стали помітно розвиватися служби доставки, пошти та відділення доставок.

Ні для кого не секрет, що люди найбільше користуються послугами «Нової пошти», що дозволяє отримати своє замовлення на наступний день або ж впродовж двох чи трьох днів у будь-яке місто України, де є відділення. Дуже актуальними ці послуги стали під час пандемії COVID-19. Тому завдяки швидкому розвитку онлайн-шопінгу можна побачити,що кількість відділень Нової Пошти щодня помітно зростає.
Частина покупок здійснюється і в соціальній мережі Інстаграм. Але потрібно бути обережними у виборі свого продавця, щоб це не змусило вас розчаруватися у Інтернет-покупках.

Згідно зі статистикою, найчастіше покупки здійснюють на цих сайтах :
1. 25 % — маркетплейс Prom
2.    35 % — інтернет-магазин Rozetka;
3.    45 % — маркетплейс OLX;
4.    52 % — Aliexpress.
5.    35% - Instagram.

ТОП-5 порад для безпечного шопінгу в Інтернеті:

1.     Назва сторінки, відгуки та інформація про товар та його вид.

 Якщо на сторінці є багато відгуків, які не є фальшивими, а саме, якщо не приховані аватарки тих людей, які їх писали, та є назви їх профілів - це може вам допомогти з вибором. Як варіант, ви можете написати людині та запитати про товар. Зокрема, варто звернути увагу на фото/відео відгуки з активною позначкою на сторінку - це також є підтвердженням, що покупець отримав замовлення та задоволений якістю.

2.    Оплата, обмін, повернення.

Порівнюйте ціни на конкретний продукт в різних Інтернет-магазинах. Оплата - це важлива частина  при виборі того самого магазину та формування замовлення. Інтернет магазини пропонують декілька способів оплати, а саме 100% оплата на карту, післяплата (при отриманні на пошті, де можна переглянути товар перед оплатою), а також можливість оплатити на пошті, але перед тим оплатити на карту певну суму, до прикладу, 100 гривень при оформленні замовлення, а суму, що залишилася, можна оплатити на пошті. Обмін товару, якщо не підійде розмір або якщо буде не належного вигляду. А також повернення, якщо товар взагалі не виправдає сподівання та не підійде.

3.    Кількість підписників, на що завжди звертаю увагу.

Якщо це перше знайомство з магазином, а також якщо є багато “живих” відгуків та адекватні ціни на товар по фото, то його можна розглядати як потенційний для здійснення покупок. Зокрема, ви завжди можете та маєте право перед покупкою задавати запитання продавцеві.

4.    Номер телефону та додаткові дані для зв'язку. Все має бути чесно, прозоро та безпечно для вас водночас.

5.    А також, якщо це покупка в Інстаграмі, ви можете переглянути дані про обліковий запис, коли був створений, скільки разів за останній час змінилася основна назва, а також чи це не фейк.

Наталія Бурченя


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також