Аграрний сектор: проблеми та їхнє вирішення з позиції народного депутата

526 0

Ми у соцмережах:

Сергій Лабазюк, народний депутат України, Почесний президент Групи компаній «VITAGRO»

З початком повномасштабної війни аграрний сектор зіткнувся з новими викликами та випробуваннями. Як їх прийняти та вистояти в непростих реаліях сьогодення? Про це спілкуємося з народним депутатом України, Почесним президентом Групи компаній «VITAGRO» Сергієм Лабазюком.

Пане Сергію, як оцінюєте нинішній стан агропромислового комплексу України і яким бачите його майбутнє?

— Станом на сьогодні агросектор України довів, що це ключова галузь. Те, що зроблено агросектором за останні 10 років в Україні, — це надзвичайно великий результат. Бо якщо порівнювати з будь-якою розвинутою країною світу, українці нічим не поступаються. Можливо, лише тим, що не мають доступу до дешевого ресурсу. Але починаючи від нашого історичного вміння працювати і продовжуючи сучасними досягненнями, однозначно український аграрний сектор на високому рівні. Агросектор дуже в Україні пішов вперед, і часто в технологіях, у досягненнях ми на порядок вище, можемо сьогодні навчити тих, хто ще вчора навчав нас. Бо ми робимо висновки і разом вчимося. Фермер готовий ділитися досвідом, великі підприємства завжди щось експериментують, і ці експерименти дають змогу шукати спільну модель господарювання.

— Які виклики нині стоять перед державою в аграрному секторі і які питання потрібно вирішувати насамперед?

— В першу чергу нам потрібно виграти війну. А аграріям ще й війну економічну. Які виклики? Ми, на жаль, зрозуміли, що під час війни ключовими стали логістичні шляхи, доступ до дешевого ресурсу в цілому, до грошового ресурсу і, звичайно, дефіцит ресурсу трудового. Ми зіткнулися з тим, що 7–8 млн українців покинули Україну. Маємо надію, що більшість повернеться. Мільйон-півтора мобілізовані й задіяні у військовому процесі. Частина з цих людей вчора працювала в агросекторі, й це були кваліфіковані персонал і робітничий персонал, сьогодні не вистачає і трудового ресурсу. Український аграрний сектор довів, що завдяки новітнім технологіям може працювати з нестачею ресурсу фінансового, але якщо не буде механізатора, якого можна посадити за трактор, чи агронома, який контролює і організовує роботу, буде надзвичайно важко. Я вірю, що нам вдасться цей процес пройти.

Також у цьому році, як і торік, ми стикнулися з проблемою реалізації сільгосппродукції, яку виростили, яка зберігається на складі чи ще в полі. Блокада Чорного моря, через яке йшло 95% продукції на експорт, блокада і сусідніх європейських країн.

Ми не можемо везти до традиційних ринків Азії, Єгипту, Африки, Китаю — довелося переорієнтовуватися на європейські ринки. І ми прийшли до висновку, що це в рази дорожчий транспортний шлях. Якщо до війни вивезти на кордон, щоб по ДАПу продавати, було 30 доларів плюс-мінус на тонну, то в процесі війни логістика стала коштувати 100–150 доларів на тонну. І це лягло на плечі агровиробника, що знизило прибутковість, а дуже часто це була нульова або мінусова рентабельність. Ми стикнулися з новою проблемою — широка-вузька колія. В нас в Україні широка, в Європі вузька. І більшість переходів або були зруйновані, або не працювали, а ті, які працювали — не могли багато пропустити.

Ми починаємо розуміти, що нам потрібно переробляти свою продукцію. А це дасть і часткове ВВП для країни, можливість розвивати агросектор.

Всі ці питання вплинули на те, що аграрії були вимушені змінювати структуру посівів, віддавши перевагу менш затратним культурам та здешевлювати собівартість?

Групі компаній «VITAGRO» теж довелося вирішувати ці проблеми — переорієнтовуватися на інші ринки і на іншу логістику, міняти технологію і структуру посівів. В Україні в 2023 році в рази менше посіяли кукурудзи. Це валовий продукт. А дорогий газ, ціну на який ніхто не брався прогнозувати, коли планували посів. Зараз поки не сезон, ціна на газ зменшилася завдяки обмежувальним процесам, а саме — забороні експорту за кордон газу з України і стримування ціни в такий період. Але це не факт, що ціна не підніметься в опалювальний сезон і одночасно в сезон збору і сушіння кукурудзи. І висока ціна добрив, і затрати на сільгосппродукцію на вирощування, що зросли, також вплинуть на собівартість. Тому кожен агровиробник змушений шукати альтернативні варіанти по технології, а саме — здешевлювати собівартість і зберегти планову врожайність.

У полі сьогодні плановий врожай є, і він виглядає досить непогано. Тому просимо Бога сприятливої погоди і всіх інших факторів, які потрібні для того, щоб зібрати, а потім реалізувати вирощену продукцію.

Сівозміна в будь-якому разі мусить бути, і будь-який відповідальний агровиробник буде враховувати два фактори — агрономічну складову й економічну, вони взаємопов’язані. Можна кілька років сіяти економічно вигідні культури, але так знищиш землю і завтра не зможеш отримати прибуток. Інфраструктура, яка збудована — елеватори, техніка і тракторний парк, вони потребують дотримання всіх етапів. Тому я не вірю, що в нас будуть виробники, які зіграють винятково в економіку. Але частково така ситуація буде.

— Втрата ринків збуту чи не найболючіша проблема, що гостро постала під час повномасштабної війни, коли росія блокувала вихід до чорноморських портів. Втім, вона ж скористалася цією ситуацією на свою користь.

Так, на жаль, ми втрачаємо традиційні ринки. Україна є одним із найбільших виробників сільськогосподарської продукції, і факт, що ми були тією складовою, яка відповідала за продовольчу безпеку в світі. Всі країни намагалися мати стратегічний запас продукції мінімум на один рік і на 2–3 роки. Тенденція, коли немає можливості забезпечити Єгипет, який 100% купував пшеницю в Україні, то вони цей обсяг продукції купують в росії. А ми втрачаємо цю країну для експорту. І якщо в них співпраця виллється у довгі контракти, будуть відпрацьовані логістичні маршрути, є ризик, що коли повернеться нормальний формат просування по морю, ми цей ринок можемо втратити. Тому нам нині потрібно перемогти у війні та однозначно шукати альтернативні варіанти. А це і переробка власної продукції, що дасть можливість продавати на інші ринки, більш розвинуті країни. А якщо повертати Єгипет, то з доданою вартістю на нашу продукцію.

Український аграрний сектор неодноразово всупереч всім обставинам довів, що готовий навчатися, експериментувати, впроваджувати нове і впевнено крокувати вперед. Земля не дає шансів розслабитися, а навпаки, десь надихає і допомагає здолати труднощі. До чого потрібно готуватися зараз?

— Статистика за останні два роки холодна і не завжди результати на нашу користь, але вона реальна і об’єктивна. Щоб думати про завтра, нам потрібно чітко розуміти, аналізувати вчора, крокувати сьогодні, тоді буде завтра.

Перебої з електроенергією ми пам’ятаємо всі. На сьогодні в нас перевиробництво, восени потрібно бути готовим, що проблеми з електроенергією знову будуть і до них треба бути готовим. Одне з найскладніших питань, з яким ми вже стикнулися і стикнемося по завершенні війни, — це трудові ресурси. Коли з війни повернуться мобілізовані воїни, нам потрібно їх адаптувати до мирного життя, потрібно переосмислити підходи до людей, як ми будемо працювати далі, як мотивувати.

В зонах, де триває війна, ми багато втратили — тисячі тонн зерна, техніку, худобу. І що ми зможемо повернути — невідомо. І землі швидко не повернеш і не відновиш. Десятки років знадобиться.

Український агропромисловий комплекс в час війни втратив близько 18 млрд доларів через порушення логістики та зниження цін. Тому питань дуже багато, і їх потрібно вирішувати.

Нам слід збалансувати законодавство України і європейське. Ми сьогодні дуже добре розуміємо, що рухаємося до Євросоюзу, і цей процес незворотній. Але щоб бути готовими, багато потрібно зробити, щоб ми були конкурентні й мали доступ до дешевих ресурсів.

Ми маємо тут, у тилу, створити життя, в яке мають повернутися наші захисники, аби продовжити працювати і творити для наших дітей майбутнє і забезпечувати своїм батькам вдячне сьогодення.

Записала Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також