Міська рада дозволила викупити земельні ділянки на Київській та Чорновола у Рівному за сумнівними схемами

1847 0

Ми у соцмережах:

Увагу колег до сумнівного продажу ділянки на вулиці Київській привернула міська депутатка Галина Кульчинська

Під час війни у Рівному продовжують активно ділити міську землю. Причому за цікавими, але юридично вивіреними схемами — навіть якщо у когось і є сумніви, то «підкопатися» все одно важко. Та якщо одним підприємцям доводиться боротися з конкурентами за ділянки на аукціонах, то деяким фірмам щастить одразу набрати достатню підтримку депутатів, щоб запросто отримати дозвіл на викуп тієї чи іншої землі поза конкурсом.

Так, ділянка площею 8616 м2 на вулиці Київській на минулій сесії міськради викликала неабиякі суперечки. Викупити її у міста захотіло ТзОВ «Рент Плюс Груп». Як йдеться у проєкті рішення — для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури. От тільки саме з енергетикою, судячи з даних держреєстру, товариство мало що пов’язує.

Галина Кульчинська, депутатка міської ради:

— Значить, ми хочемо продати (що взагалі-то у воєнний час заборонено!) на вулиці Київській майже гектар землі — для виробництва та розподілу газу, постачання пари та гарячої води, товариству «Рент Плюс Груп», яке написало заяву 10 липня, а дата його заснування в реєстрі — 28 червня 2023. Статутний капітал цієї фірми — 15 тисяч гривень. Основний вид діяльності: надання в оренду, експлуатація власного чи орендованого нерухомого майна, інші — торгівля автомобілями. Ми що робимо, шановні колеги?

Святослав Клічук, депутат міської ради:

— Нова фірма подала заяву в липні, місяць пройшов. Це біля зоопарку, там зелена зона, майже гектар. А трест зеленого господарства подав заяву про сквер біля «Сільпо» і десь ця заява загубилася, не виноситься на сесію! Де цей проєкт рішення, яка його доля? Тож давайте все-таки виставимо на аукціон з усіма обмеженнями і побачимо. Бо ми таку одну ділянку уже продали біля Усті, де переїзд — по 300 доларів за сотку заплатили по комерційній ціні нібито. Якщо ми хочемо, щоб було за що місту ремонтувати і купувати тролейбуси, треба відмовитися від цих схем.

Сергій Васильчук, депутат міської ради:

— Ми ж прекрасно розуміємо, що відбувається. Знайшли новий механізм ухиляння від аукціонів. Як на мене, не можна цього робити.

Святослав Стельмащук, депутат, член постійної «земельної» комісії:

— Щодо цієї ділянки — то ніхто її ніколи з аукціону не забере, бо там навіть будку не побудуєш. Вона захаращена, вся в деревах... Тут казали, що воєнним станом заборонено продаж земель, та не заборонено. А заборонено — безоплатна приватизація земельних ділянок громадянами. На сьогоднішній день по ринковій ціні викуплять земельну ділянку і кошти в бюджет надійдуть. І буде там порядок.

Олександр Третяк, міський голова Рівного, ситуацію прокоментував коротко:

— Питання в сесійній залі завжди знаходять як своїх прихильників, так і опонентів. Якщо є більша підтримка в сесійній залі, значить, депутати опрацювали питання і знають, за що голосують.

Зрештою, дозвіл на викуп землі на Київській товариство таки отримало — «за» проголосували 23 депутати. За скільки саме можуть продати цю ділянку — наразі невідомо. Та для прикладу, схожий наділ дещо меншого розміру на вулиці Володимира Стельмаха, 60 (площею 8247 м2) торік продали за 1,2 млн грн — тобто майже по 146 грн за «квадрат».

Варто зазначити, що цього ж самого дня на сесії депутати вирішили продати без аукціону ще одну земельну ділянку площею 14 соток на вулиці Чорновола з таким самим призначенням — для будівель та споруд технічної інфраструктури. Викупить її ТзОВ «Май Плейс». За цікавим збігом, це товариство так само «свіже» — створено лише 31 липня цього року і так само має 15 тисяч гривень статутного капіталу. А своє бажання про викуп землі озвучило місту у заяві, так само поданій у серпні.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також