У Рівненській ОДА звільняють місця для «нових кадрів»

3424 0

Ми у соцмережах:

Ярослав Мельник

Замінивши восени заступників, голова ОДА Віталій Коваль, схоже, розпочав підготовку до кадрових змін в управліннях. Зрозуміло, що це зумовлено не стільки неефективністю чиновників, скільки політичною доцільністю. Так було завжди. Але якщо замінити заступників неважко — вони, відповідно до законодавства, пишуть самі заяви на звільнення, як тільки змінюється голова ОДА, то з начальниками управлінь та директорами департаментів складніше — звільнити їх можна або «за статтею», або ж натиснувши чи задобривши. Поки в ОДА намагаються використати всі можливі способи.

Хоч голова і підписує розпорядження про призначення начальників управлінь та звільнення, призначити може лише після відкритого конкурсу — навіть якщо цей конкурс має передбачувані результати, його все одно повинні провести. А ось звільнити — тільки за систематичні порушення або ж за власною заявою чиновника. Можна, але складно знайти за короткий час помилки у роботі і вписати у трудовій, що посадовець «порушив присягу держслужбовця» — як, наприклад, було під час звільнення Олексієм Муляренком екс-першого заступника голови ОДА Юрія Приварського. Але вимагати написати заяву на звільнення — легший варіант. По-перше, у такому разі процедура звільнення буде швидшою, по-друге, не буде ризику, що чиновник виграє суди та поновиться на посаді, витребувавши ще й компенсацію за вимушений прогул, а по-третє, з посадовцями можна «сторгуватися», запропонувавши їм хоч і менш престижну, але роботу.

Першим начальником, який написав заяву на звільнення за власним бажанням, став Ярослав Мельник, котрий 19 років керував обласним управлінням культури. Пану Мельнику — 63, і він вже віддавна не приховував, що хоче звільнити місце молодшим. Тим паче, керувати управлінням культури — не найлегша справа, адже галузь фінансується за залишковим принципом.

Виконує обов’язки начальника наразі заступниця пана Мельника Світлана Хомяк, проте ненадовго. У середу, 11 грудня, Рівненська ОДА оголосила конкурс на посаду начальника управління культури та туризму. Кандидати проходитимуть тести, виконуватимуть ситуативні завдання, а якщо наберуть достатню кількість балів — підуть на співбесіду. Профільний заступник голови ОДА Сергій Гемберг розповів, що результати конкурсу будуть відомі 23 грудня.

За словами пана Гемберга, конкурс буде відкритим, і є багато охочих спробувати свої сили. Посадовець зазначає, що не хоче відзначати когось конкретного, хто мав би, на його думку, очолити управління. Проте, як це завжди буває, чутки випереджають події. Вже кілька днів говорять, що посаду начальника управління може зайняти депутатка міської ради та екс-журналістка Любов Романюк.

Говорили також про можливе об’єднання управління культури й управління молоді та спорту, яким керує Віталій Ліпський, адже, нагадаємо, у вересні було об’єднано відповідні міністерства. Проте цю інформацію спростував і пан Ліпський, і Сергій Гемберг.

За нашою інформацією, можливі також кадрові зміни в управлінні освіти. Написати заяву на звільнення вимагають у Григорія Таргонського. Це вже вдруге перед посадовцем ставлять таку вимогу. Подібне було у 2014 році, проте тоді пан Таргонський відстояв свою позицію, цього разу, ймовірно, погодиться на умови. Нинішня влада пропонує йому хоч і не повністю еквівалентну, але альтернативу — посаду директора обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Непевні позиції ще у кількох посадовців: директора департаменту соцзахисту Олексія Шамака, якого призначили відносно недавно — у 2018 році, директора департаменту ЖКГ Володимира Пшеюка та начальника обласного управління охорони здоров’я Юрія Осіпчука, якого попередники Віталія Коваля також намагалися звільнити — безуспішно. Пан Осіпчук — депутат міської ради та один з найвпливовіших керівників рівненської «Свободи», від фракції якої, зокрема, залежало голосування в обласній раді. Це одна з причин, чому звільняти пана Осіпчука не стали — голоси «Свободи» потрібні були попередньому керівництву ОДА.

Чи зможе без них обійтися Віталій Коваль? Судячи з «наступу» на «свободівців», в ОДА думають, що так. На тижні прес-служба облдержадміністрації опублікувала «нарізку» відео із зустрічі Віталія Коваля та його заступника з колективом обласного центру екстреної меддопомоги, витягнувши усі скарги підлеглих на їхнього керівника — депутата облради від «Свободи» Андрія Бортніка. Звільняти та призначати директорів комунальних закладів та підприємств — компетенція обласної ради, проте рішення ОДА розкритикувати роботу Андрія Бортніка — своєрідний тиск на начальника обласного управління охорони здоров’я. Залишається лише очікувати, хто у цій боротьбі за владу та повноваження виявиться більш впертим та за скільки часу сторони встигнуть домовитися.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також