Вранці піонерка, до вечора — пенсіонерка

1470 0

Ми у соцмережах:

Вранці піонерка, до вечора — пенсіонерка

Харківські генетики розробили прилад для визначення біологічного віку. Першою випробувала на собі дію цього унікального приладу Тамара Колупаєва, старший науковий співробітник кафедри генетики Харківського національного університету. Виглядає «вікомір» як невеликий металевий чемоданчик, до якого приєднана спеціальна камера. У камеру поміщають зішкріб клітин із внутрішньої поверхні щоки людини (його беруть стерильною ложечкою), туди ж додають спеціальний розчин. Ядра клітин під дією електричного заряду починають рухатися — але це в ідеалі, якщо організм відчуває себе «на всі сто». Як правило, частина ядер залишається нерухомою — всю цю картину можна розглянути під мікроскопом.

— Щоб визначити біологічний вік людини, я повинна «відрахувати» сто клітин і визначити, у скількох з них ядра рухливі, а в скількох — ні. Чим більше рухається ядер, тим організм молодший. Зовнішній вигляд самих клітин, які вивчаються під мікроскопом, теж може багато сказати про стан здоров’я: якщо вони каламутні — значить, організм зашлакований, якщо чисті, прозорі — все в нормі, — пояснює Тамара Колупаєва. Трапляється, що за співвідношенням рухомих і нерухомих клітинних ядер молодий хлопчина виявляється глибоким старцем, а чоловік похилого віку — юнаком. Все залежить від ступеня зношеності організму — набагато більше, ніж від календарного віку, кажуть генетики. — Наприклад, 100% рухливих ядер свідчать про те, що біологічний вік людини — 21 рік. 10% свідчать, що організм зношений, як у столітнього старого — такі показники ми отримували, скажімо, у пацієнтів наркодиспансеру, 20-річних хлопців. Ми з’ясували, що у немовлят і людей похилого віку однаково низька кількість рухливих ядер, а ось у молодих людей 21-23 років вони найбільш рухливі, — зауважує Тамара Колупаєва.

Випив — відразу постарів Біологічний вік майже цілком залежить від того, який спосіб життя веде людина, і може змінюватися кілька разів на добу. Тут має значення все: наприклад, перенесена нещодавно застуда, навантаження на роботі, безсонна ніч, загальна втома, неприємна розмова з начальством. — Подумайте тільки: сигарета або чарка спиртного миттєво старять нас відразу на кілька років! — зауважує Тамара Василівна. — Якщо у людини немає серйозних проблем зі здоров’ям, то вік її організму поступово приходить у норму: після сигарети — як мінімум за годину, після випивки — через добу. Хтось скаже: що страшного в тому, що людина розслабилася? Мовляв, організм все одно відновиться! Але на тлі навіть «безневинних» хронічних захворювань, щоденних стресів такі «розслаблення» не минають для нас безслідно і неминуче старять нас! Виявляється, чим молодша людина «за паспортом», тим пластичніший його біовік. У 40-50 років організм відновлюється набагато повільніше, ніж у молодості. Але ось що цікаво: одна і та ж чарка спиртного по-різному діє на звичайну людину і на хворого на алкоголізм. — Якщо здорового вона зістарить не на один десяток років, то алкоголіка — навпаки, омолодить. Щоправда, лише на кілька годин — потім показники знову погіршаться. Пов’язано це з ефектом «мнимого полегшення», якоїсь ейфорії, яка виникає у п’яниці відразу після прийому спиртного, — пояснює Тамара Колупаєва.

Посміхайтеся! Помолодшаєте... Біологічний вік відображає стан організму в конкретний момент і залежить не тільки від способу життя людини, але навіть від пори доби. Так, зазвичай всі ми, незалежно від паспортного віку, вранці на кілька років молодші, ніж до вечора. — Винятки бувають, тільки якщо людина — явно виражена «сова» за біоритмом. Але й у них організм «молодий» лише до півночі — потім все одно потрібен відпочинок, — кажуть на кафедрі генетики. Біологічний вік залежить навіть від часу прийому їжі: відразу після ситного обіду рухливість клітинних ядер зменшується, в організмі сповільнюються багато процесів — ось людина і стає на деякий час «старшою». Зате через кілька годин — знову молодіє! — Дивно: позитивні емоції допомагають нам за короткий час скинути навіть не один десяток років! Розмова з приємною людиною, фільм, який дуже сподобався, та будь-яка дрібниця, яка приносить нам задоволення — все це не просто піднімає настрій, але і в буквальному сенсі омолоджує нас! І зауважте, без дорогих процедур! - переконують генетики.

”Біологічний підліток» — відхилення Сама Тамара Колупаєва свій біовік визначає щодня — і майже щоразу радіє результату: — Тому що кожного разу я приходжу до висновку, що насправді мені років на 20 менше, ніж написано в паспорті. Звичайно, це привід посміхнутися і порадіти життю! А все тому, що я намагаюся стежити за собою і зайве тістечко собі не дозволяю! Зате відчуваю себе молодою, здоровою жінкою. У молодих людей «до сорока» відхилення біологічного віку від календарного на чотири роки в той чи інший бік вважається нормою. Дуже добре, якщо в 50-60 років людина виявляється «біологічно» молодшою на 15-20 років. Але якщо в людини середнього віку біологічний вік відповідає підлітковому — скоріше за все, організм десь дав збій і медичне обстеження буде зовсім не зайвим. — Щоб визначити свій біологічний вік, до нас часто приходять спортсмени, яким потрібно весь час стежити за фізичним станом організму. Адже наш метод дуже простий, швидкий (результат можна отримати за 5 хвилин) і, що важливо, — безкровний, ніякого болю, шприців та голок. Часто на консультацію приходять люди, що почали якийсь курс лікування. Роблять аналіз: якщо біологічний вік зменшується, значить, справа йде до одужання, ліки призначено правильно. Та й взагалі, свій біовік періодично потрібно перевіряти будь-якій людині. Щоб вчасно зрозуміти, чи не дуже вона перевтомилася, чи не занадто поспішає спалювати свою свічку життя, — вважає Тамара Колупаєва.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також