Рояль в органному: вже рвуться струни

725 0

Ми у соцмережах:

Рояль в органному: вже рвуться струни

Під час концертів двічі лопали струни. Старий рояль уже настільки відпрацював своє, що музикантам доводиться «витискати» з клавіш останній ресурс. Артисти кажуть: розуміють, що доки триває війна, є значно важливіші потреби. Та все ж сподіваються, можливо, хтось з іноземних благодійників допоможе?

Елеонора Стеценко, директорка Рівненської обласної філармонії:

— У 1987 році філармонія придбала рояль August Foerster. 36 років активної експлуатації роялю усе частіше даються взнаки: під час останніх концертів рвалися його струни. Вкрай поганий технічний стан інструменту та обмежені фінансові ресурси філармонії й місцевого бюджету змушують нас шукати нові можливості для придбання рояля.

Попросили міську владу звернутися до міст-побратимів Рівного, щоб допомогти придбати для філармонії концертний рояль Steinway & Sons С-227 вартістю 152 тисячі євро. Це один з кращих виробників інструментів, а саме ця модель якнайкраще відповідає параметрам Залу камерної та органної музики. Придбання інструменту такого класу дозволить філармонії повноцінно працювати та запрошувати провідних піаністів України і світу. У разі нестачі коштів ми розглядаємо бюджетний варіант — рояль Boston GP-215- PEII. Інструмент також сконструйований Steinway & Sons, на даний час такий є в наявності у музичному магазині у Києві та коштує 52300 євро.

Зараз у творчому складі філармонії працює 50 музикантів — артисти академічного камерного оркестру, солісти-вокалісти та інструменталісти. Розуміючи велику потребу моральної підтримки українців у важкі часи війни, музиканти активно виступають, готують прем’єрні програми, беруть участь у благодійних концертах, у тому числі — спільно із запрошеними солістами та диригентами. В минулому філармонійному сезоні відбулось 135 вечірніх концертів.

Олена Петрів, керує відділом міжнародних зв’язків виконавчого комітету Рівного:

— Ми написали всім нашим партнерам, але відповіді поки не отримали. Маємо офіційно 15 партнерів, але дієво — лише 12. Наприклад, щодо США і Монако, то ми обмінюємося дипломатичними вітаннями. Я не сподівалася зараз на допомогу Словаччини, Болгарії чи Грузії, зі зрозумілих причин. Але на всіх решту покладала певні сподівання. І навіть більше того — надала листи і спілкувалася з мерами міст, які не є нашими партнерами, але з ким маємо дружні відносини. Але ж і вартість рояля немаленька. Всі розуміють, що коли в країні війна, то головне — інше. А наші партнери і так намагаються допомогти нам технікою, спецтехнікою. Втім, немає і відмови. Побачимо.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також