Рівне візьме ще один кредит на 20 років

1514 0

Ми у соцмережах:

Рівне візьме ще один кредит на 20 років

Позику у 2,3 млн євро на 20 років розраховує отримати міська влада від Європейського інвестиційного банку. Немалі гроші, як виявилося, потрібні на термомодернізацію — міського пологового будинку та ясел-садка № 3, що на вул. 16 Липня. Намір існує поки на рівні проєкту рішення, який ще мають затвердити на сесії міської ради. А потім не обійтися і без згоди столичних посадовців. Адже позику братиме місто через Міністерство фінансів. У гривнях — це понад 92,7 мільйона.

Володимир МулярВолодимир Муляр, начальник управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій:

— Які від цього вигоди? Найперше, зменшимо витрати на утримання. Реалізація проєкту займе півтора-два роки, і місто вже почне заощаджувати на тарифах щонайменше 30–35%, а за оптимістичним прогнозом — навіть до 50%. Львів, наприклад, уже давно користується такими можливостями для свого розвитку: має понад 100 мільярдів гривень кредитних зобов’язань перед різними фінансовими установами і їм далі позичають.

Принцип відбору на проєкт був дуже простий, бо такою була вимога Європейського інвестиційного банку: можна взяти кредит лише на ті заклади освіти чи охорони здоров’я, в яких наявна проєктно-кошторисна документація. Якраз у цих двох закладах вона уже була. Моя суб’єктивна думка — міський пологовий вкрай важливо зробити. Побудований в радянські часи за типовим проєктом, однак він зовсім не підходив для українських кліматичних умов, а був призначений для Узбекистану. Тому енерговтрати по ньому страшні. Завдяки кредиту можливо їх мінімізувати: дах відремонтується, фасад утепляється, фундамент ущільнюється, ставляться сонячні колектори…

Цьому проєкту рішення передувала триваларобота — з консультантами, з міністерствами. Напрацювань багато. Як швидко нам вдасться отримати ці гроші — важко сказати. Адже процедура погоджень займає час, бо в таких випадках виникає чимало зауважень та запитань, на все треба давати відповідь. Хочеться, принаймні в цьому році, отримати позитивне рішення. А на місцевому рівні маємо спочатку пройти постійні комісії, аргументувати все як слід депутатам і отримати погодження на сесії.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також