Не підняли тариф на тепло у Рівному — дайте з бюджету гроші хоч на газ

710 0

Ми у соцмережах:

Не підняли тариф на тепло у Рівному — дайте з бюджету гроші хоч на газ

Теплопостачальні підприємства так і не отримали обіцяної компенсації за різницю в тарифах для населення. Підняти оплату для рівнян не можуть, бо продовжує діяти мораторій. А от собівартість гігакалорії зросла, а з нею — і борги за спожитий газ, який іде на виробництво тепла. Тож тепер тепловики знову звернулися з «простягнутою рукою» до міста.

Міська влада таку ідею підтримала. Тепловикам планують виділити загалом 150 мільйонів гривень, щоб вони могли розплатитися за енергоносії. На інші цілі витратити отримані гроші не зможуть. Директор ТОВ «Рівнетеплоенерго» Олександр Ющук так і каже, що підприємству потрібні гроші, щоб насамперед розплатитися за природний газ, який у структурі тарифу займає найбільшу частку.

Наталія Глазкова, заступниця директора департаменту економічного розвитку:

— Востаннє теплопостачальні підприємства отримували підтримку з бюджету громади у 2021 та 2022 роках. Ця програма, можливо, й неідеальна, але підготовлена на підставі звернення Рівненської ОВА та звернень підприємств. Джерело фінансування — це 4% від податку на доходи фізичних осіб у громаді у цьому році та інші надходження. Будь-яке фінансування в рамках програми буде проведено лише після отримання відповідей на листи, що надіслані до Мінекономіки, Мінфіну та Мінрегіонбуду. Наразі ми за критерій обрали енергоносії, пріоритетність їх оплати буде визначати підприємство, а учасників обирали тих, щодо яких володіємо інформацію про показники у структурі тарифу. Учасники програми — ТОВ «Рівнетеплоенерго», ПрАТ «ЕСКО-Рівне», КП «Квасилівтеплоенерго» та ТОВ «Старт».

За базу розподілу визначено тільки обсяг природного газу. Ці обсяги фіксовані, згідно з укладеними договорами, і таким чином визначено відсоток, як будемо розподіляти кошти. Очевидно, найбільша питома вага цих коштів припадає на «Рівнетеплоенерго». Підприємства щокварталу подають розрахунки до комісії, комісія їх підтверджує і розраховує, але відшкодування не відбувається.

Тобто це буде компенсація за спожиті енергоносії, які використано в процесі виробництва теплової енергії на опалювальний сезон 2023–2024, а не компенсація різниці у тарифах.

Володимир Валявка, депутат міської ради:

— Ми розуміємо, що треба дотувати це підприємство, бо в нас катастрофічна ситуація з оплатою комунальних послуг і щодо компенсації тарифів державою. Чимскоріше впроваджуйте ті когенераційні установки, які зараз приймаємо на баланс міста, щоб економічно обґрунтований тариф у нас не зріс на наступний сезон, а впав — бо будемо мати свою електроенергію та отримувати дешевше тепло.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також