Муки почалися після подряпини на нозі

5632 0

Ми у соцмережах:

Муки почалися після подряпини на нозі

На Рівненщині дворічний хлопчик захворів на правець. Смертельна недуга у малюка з’явилась після незначної подряпини на ніжці. За кілька днів рана загоїлась, але через деякий час у дитини почались судоми. Перші ознаки страшної хвороби помітила мама, яка досі годує дитину груддю. Михайлик просто не зміг проковтнути молоко.

До лікарні Михайлик потрапив 27 серпня і досі перебуває в реанімації. В якусь мить у хлопчика навіть зупинялось дихання. У малюка правець з тяжким перебігом, генералізована форма. Понад два тижні дитина перебувала на апараті штучного дихання.

Правець — це небезпечне інфекційне захворювання, яке супроводжується мимовільним скороченням м’язів всього організму та надзвичайно сильним тризмом — це заціпеніння щелеп, яке загрожує зупинкою дихання. Зараз Михайлик самостійно дихає. Стан його покращився. Проте ми мусимо ще підтримувати дитину у стані медикаментозного сну, адже час від часу фіксуємо у нього судоми, — прокоментувала заступник головного лікаря Рівненської обласної дитячої лікарні Любов Філик.

Коли Михайлик приходив до тями, він впізнавав маму, а це дає надію на те, що малюк одужає. Мама пригадує: за кілька тижнів до хвороби хлопчик подряпав ніжку.

— Він коли бігав по асфальту, спіткнувся і ушкодив собі колінце. Я промила рану, але цього, мабуть, було недостатньо, — розповідає Галина Панчук.

Про подряпину вже й забули, як раптом хлопчику стало погано. Він нетипово тримав голівку, погано відкривав ротик та говорив, а потім взагалі щелепу дитини звело у судомах. Батьки із села Морозівка, тож спочатку завезли малюка у Корецьку районну лікарню, звідти їх доправили до Рівненської обласної дитячої лікарні. Що в хлопчика правець, лікарі діагностували одразу. Мама ж зізналась: жодного щеплення, окрім того, що робили у пологовому будинку, у Михайлика не було. Мовляв, вона боялась, що через вакцинування дитина захворіє. І таких — нещеплених — лише на Рівненщині десятки тисяч.

Віктор Мороз, завідувач відділу епідеміологічного нагляду Рівненського лабораторного центру:

— Понад 17 тисяч дітей не мають вакцинального комплексу проти правця. Серед дорослих таких — близько 15 тисяч. Якщо в попередні роки були перебої з постачанням вакцини, то останні два роки ми її отримуємо регулярно. Серед причин відмов від щеплень, напевно, небажання самих людей йти на щеплення та вести до лікарні своїх дітей. Друга причина може бути в тому, що лікарі недопрацьовують, не так активно роз’яснюють необхідність робити профілактичні щеплення, як потрібно. І не виключаю, що є люди, які мають незрозуміле, невмотивоване, але тверде переконання не робити щеплень.

Правець — одна із найнебезпечніших хвороб. Її збудник особливо розповсюджений у грунті. Заразитись ним можна навіть при незначних травмах. Оброблення рани такими антисептичними засобами, як перекис водню, йод чи зеленка не зможе знешкодити спори правця. Потрапляючи в рану, збудник виробляє надпотужний нейротоксин, який блокує центральну нервову систему і викликає судоми. Смертність від правця сягає 70%. Без лікування — 100%. Запобігти правцю може лише щеплення. Втім, Україна, за підсумками минулого року, серед країн, де найменше щепленого населення. І це не лише в Європі, а в світі. За останні 25 років на Рівненщині правець фіксували 14 разів; 12 дорослих із недугою впоратись так і не могли. Вижив лише хлопчик із Дубенського району. Це було у 2012 році. Подолати смертельну хворобу, дають надію лікарі, зможе і Михайлик. Мама малюка запевняє: тепер від жодного щеплення не відмовиться.

Світлана ПРОКОПЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також