Майже три тисячі гостей зібрались на поліське весілля

2666 0

Ми у соцмережах:

Майже три тисячі гостей зібрались на поліське весілля

Як відбуваються весілля на Поліссі, показували гостям на Рокитнівщині. Там вперше пройшов обласний відкритий етно-фольк-фест «Збериса, мой родоньку…».

Його  заснували цьогоріч з метою популяризації народних традицій, звичаїв та обрядів. Проводитимуть фестиваль раз у два роки і кожного разу для відтворення обиратимуть інший обряд. Організатори вирішили показати поліські традиції створення сім’ї.

До села Рокитне з’їхалися аматорські колективи з Сарненського, Зарічненського, Дубровицького, Костопільського, Володимирецького, Гощанського, Рокитнівського районів, міст Рівне та Вараш, а також гості з Польщі. Загалом на святі побувало майже близько трьох тисяч людей.

А розпочалося усе з весільної ходи – запросин. Як заведено, на груди гостям чіпляли яскраві букетики. Далі кожен район – учасник відтворював свою частинку весільного обряду. На сцені презентували випікання та вбирання короваю, виряджання молодого та молодої, розплітання коси, викуп нареченої та спомагання приданого. Усе це супроводжувалось співами, примовками, танцями та музиками.

Присутнім надзвичайно сподобалися майстер-класи з побутових поліських танців: «Краков’як», «Полька», «Нареченька», «Печене порося», «Яблучко», «Шир» та «Козачок». А пригощали весільних гостей стравами традиційної місцевої кухні – кулешиком з кишкою, гарбузовою кашею, млинцями з печі та короваєм.

Прес-служба РОДА повідомляє, що під час фестивалю діяли виставки весільних фото, вбрання, рушників та короваїв – від колишнього до сучасного. На верстатах у місцевих майстринь можна було спробувати ткати доріжки та рушники. Охочих також вчили виробляти з прісного тіста прикраси для весільного хліба. Засновниками та організаторами етно-фольк-фесту «Збериса, мой родоньку…» є Рокитнівська сільська рада, Рокитнівська РДА та райрада, управління культури і туризму Рівненської ОДА, обласний центр народної творчості.

Фото Оксани Слободзян та спільноти ФБ "Наша Рокитнівщина"
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також