Золота крупа

1583 0

Ми у соцмережах:

Золота крупа

Пшоно — це очищене насіння проса. Вперше його почали вирощувати в Китаї й Монголії близько 5 тисяч років тому. Пшоно покращує травлення, запобігає розвитку астми і виводить з організму токсини. Завдяки пшону можна впоратися із захворюваннями нирок і діабетом, знизити ризик розвитку раку і підтримувати здоров’я м’язів.

Фосфор у складі пшона важливий для формування кісткової тканини. Рослинний білок і лізин уповільнюють деградацію м’язів, зміцнюючи їх і роблячи більш витривалими до фізичних навантажень. Невелика кількість кальцію в пшоні теж покращує стан кісток і зубів.

Пшоно є природним джерелом магнію. Він знижує кров’яний тиск і запобігає ризику серцевого нападу або інсульту, які часто трапляються при атеросклерозі. Пшоняну кашу при серцевих хворобах рекомендується їсти кілька разів на тиждень. Калій у пшоні підтримує тиск на низькому рівні і розширює судини.

Високий рівень клітковини і поліфенолів у складі пшона знижує рівень «поганого» холестерину і нормалізує рівень «хорошого». Корисним є пшоно для діабетиків. Це джерело магнію, який допомагає організму виробляти інсулін і контролювати рівень цукру в крові.

Пшоно знижує рівень тригліцеридів в організмі, розріджує кров і запобігає злипанню тромбоцитів, знижуючи ризик сонячного удару.

Залізо в пшоні запобігає анемії й бере участь у виробленні червоних кров’яних клітин. Крім цього, мідь у пшоні теж бере участь у виробленні еритроцитів.

Триптофан у пшоні підвищує рівень серотоніну. Це допомагає впоратися зі стресом і уникнути депресій. Вживання пшона позитивно впливає на якість сну і сприяє розслабленню.

Пшоно містить антиоксиданти, які перешкоджають розвитку катаракти. Вони нейтралізують фермент, що викликає дане захворювання, і покращують гостроту зору.

Вживання пшона зменшує симптоми прояву астми і запобігає її розвитку. Ферменти, що входять до його складу, зменшують хрипи, задишку і напади задухи.

За допомогою пшона, що є джерелом клітковини, можна поліпшити травлення, усунути запори, газоутворення, здуття живота і спазми шлунка.

Пшоно для схуднення виступає в ролі засобу, який знижує апетит. Воно містить триптофан — амінокислоту, яка забезпечує тривале відчуття ситості й допомагає контролювати вагу. Пшоно засвоюється повільно і швидко втамовує голод, запобігаючи переїданню.

Нерозчинні волокна в пшоні запобігають утворенню каменів у жовчному міхурі. Пшоно містить багато магнію і є хорошим засобом для усунення спазмів і болів під час менструації. Пшоно для жінок корисно і в період лактації, оскільки бере участь у виробленні грудного молока і дає можливість годувати дитину протягом більш тривалого періоду.

Амінокислоти в складі пшона беруть участь у виробленні колагену, необхідного для підтримки пружності та еластичності шкіри. Це захищає від появи передчасних зморшок та інших ознак старіння.

Пшоно багате антиоксидантами та іншими речовинами, які допомагають захистити організм від вироблення ракових клітин. Таким чином, пшоно для організму є профілактичним засобом від різних видів раку.

У разі колітів, особливо в людей похилого віку, пшоно може спричиняти закрепи, а за гастриту з підвищеною кислотністю часто виникає печія.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також