Живий труп: про трьох кримінальних авторитетів Рівного

20153 2

Ми у соцмережах:

Живий труп: про трьох кримінальних авторитетів Рівного

Талановита людина — талановита в усьому. Бездарна — так само. В Україні та за її межами ще не забувся невдалий спектакль СБУ з «вбивством» журналіста у Києві. Здавалося, що більш ганебної та непрофесійної «вистави» уявити неможливо. У Рівному довели очевидне — дурість не має меж! Спроба поліції Рівного інсценізувати вбивство Валентина Загороднюка («Щуся») виглядала гірше за спектакль старшої групи дитячого садка — буквально одразу після повідомлення про вбивство Загороднюк почав телефонувати родичам та знайомим, аби ті не хвилювалися. Чого ж досягли «драматурги» з рівненської поліції цим невдалим спектаклем? Практично нічого. Обидва замовники вбивства «Щуся» перебувають на волі, читають «Рівне вечірнє» і сміються над поліцейською самодіяльністю. Давайте сміятися разом.

Сергій Волков

Сергій Волков, виконувач обов’язків начальника обласної поліції:

— Місяць тому працівники карного розшуку отримали інформацію, що кримінальний авторитет у Рівному готує замовне вбивство. Чиє саме — ми не знали. Одразу матеріали було внесено до Єдиного реєстру досудового розслідування і розпочато слідство. Карний розшук (і рівненський, і столичний) встановив, що рівненські замовники знайшли виконавців — двох киян, які раніше були судимі за вбивства. Обом — трохи менше 50 років. Один з них близько десяти років був у місцях позбавлення волі, інший — близько двадцяти. Там вони познайомились з рівнянином, який, у свою чергу, познайомив їх згодом із лідером одного зі злочинних угруповань Рівного.

Готуючись до вбивства, кияни приїздили кілька разів до Рівного, відслідковували свою жертву, вивчали, куди і коли вона їздить, де залишає автомобіль. У неділю (15 липня. — Ред.) вони приїхали на орендовану квартиру на вулиці Костромській, у цей же день пристріляли знаряддя злочину. Коли нам стало відомо, що наймані вбивці у вівторок зранку вийшли з під’їзду зі зброєю у наплічнику, було вирішено їх затримати. У них вилучили гранату Ф-1 та пістолет Макарова з глушником.

Затримані розповіли, що близько 12?ї години на автостоянці мали ліквідувати Загороднюка. Узгодивши з прокуратурою, ми вирішили інсценувати злочин, щоб довести вину замовників та задокументувати їхню протиправну діяльність. Ми зв’язалися із Загороднюком через його друзів, і він погодився на операцію. Зазначу, що з родиною він виїхав з Рівного і відмовився від охорони.

Виконавці злочину перебувають у СІЗО без права внесення застави. За вбивство у Рівному їм мали заплатити 20 тис. доларів, 5 тис. уже передали. У київській квартирі одного з них було вилучено 11 гранат Ф-1 та РГД-5, а також набої. У житлі іншого виконавця у Новоград-Волинському районі — набої, пістолет Браунінг та саморобний керований вибуховий пристрій.

Оголошено вже підозру і двом замовникам вбивства. Основний замовник на прізвисько «Большой» виїхав на територію ЄС ще до дня вбивства, щоб мати алібі. Інший підозрюваний — в Україні. Ми оголосимо обох у розшук. За нашою версією, злочинна група хотіла заволодіти землею та коштами Загороднюка. Полісся і бурштин тут, думаю, ні до чого. Можливо, Загороднюк колись ним і займався, але такої інформації у нас немає. За останніх три роки, наскільки нам відомо, він не був учасником злочинів.

Також маємо інформацію, що ця злочинна група планувала низку злочинів на осінь, зокрема кидання гранат, і, не виключено, вбивства. Усе задля заволодіння чужим майном. «Большой» має лідерські позиції серед раніше засуджених на теренах Рівненщини. Він нічим не займається. Такі люди шукають слабших за себе і починають тиснути психологічно. У 2013-2014 роках угруповання мало свої бригади на бурштині. Зараз їх там немає, а заробляти на чомусь потрібно, тому і зазіхають то на землю, то на інше майно. Ці «бандити», які страшні хіба для звичайних громадян, коли натовпом приходять і починають щось вимагати, накивали п’ятами як зайчики. Але вони будуть арештовані й сидітимуть у тюрмі.

Під час затримання кілерів

Кримінальний авторитет «Вова Большой» — «безробітний» рівнянин Володимир Шевчук, відомий своїми «подвигами» ще з 90-х. Розповідають, що у 1995 році його підозрювали у вбивстві болгарського урядовця, проте притягнути до відповідальності «Большого» тамтешня поліція не зуміла. До цього року не доводила жодної причетності Шевчука до будь-яких злочинів і рівненська поліція. На початку 2000?х у Володимира Шевчука двічі стріляли конкуренти із банди «братів Молдаван», проте обійшлося пораненнями.

Інший замовник вбивства «Щуся» має прізвисько «Мокрий». Свого часу він сидів, як і його жертва, за крадіжки авто. За нашою інформацією, справжнє ім’я цього чоловіка — Ігор Мокринський. «Большой», «Мокрий» та «Щусь» добре знали один одного. За однією з версій, Валентин Загороднюк належить до іншого злочинного угруповання і замовлення його вбивства — частина перерозподілу впливу у регіоні. Проте у поліції заперечують причетність Загороднюка до трьох найбільших місцевих кримінальних угруповань. Кажуть, що Загороднюк «сам по собі», проте має впливовий статус у Рівному. Яку саме землю у нього хотіли забрати замовники, правоохоронці не розголошують. Можемо лише здогадуватися, що йдеться про ділянки для багатоповерхової забудови у Рівному. Офіційно Валентин Загороднюк жодної землі у власності не має.

Окрім злочинного угруповання на чолі з «Большим», у Рівному ще є група Саши Длінного (Олександра Рожчука) та Рулі (Руслана Романюка). Про будь-які підозри і затримання останніх поки не йдеться. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також