Житло у Рівному дешеве, але ніхто не купує

6843 0

Ми у соцмережах:

Житло у Рівному дешеве, але ніхто не купує

Нижчих, аніж зараз, цін на нерухомість в Україні, кажуть ріелтори, не буде. Однокімнатну квартиру на вторинному ринку у Рівному можна в середньому купити за 16 тисяч доларів. Але власники нерухомості не можуть знайти покупців. Єдині, хто нині активно купує квартири, - заробітчани та бурштинокопачі. Тобто ті, хто має достатньо власної готівки.


Порівняно з 2014 роком, ціни на нерухомість у Рівному впали на 10%. На вторинному ринку більш-менш хорошу квартиру можна придбати за 15,5-16 тис. доларів. На первинному, тобто від забудовника, - від 18-19 тис. доларів. Агентства нерухомості радять за можливості орієнтуватися на купівлю житла у новобудовах, бо хоч ті і «не під ключ», але мають великі площі, автономне опалення, якісні матеріали. Проте де знайти на житло кошти?

- До 2008 року 70% квартир ми продавали через іпотеку, - розповідає голова правління Рівненського міського відділення Асоціації фахівців нерухомості України Олександр Ляшук. – Нині ж в Україні практично немає кредитування. Якщо попередніми роками до мене часто зверталися представники банків з пропозиціями співпраці, то за минулий рік був тільки один представник. Банк пропонував 30% річних.

За словами пана Ляшука, окрім високих відсотків, банки вимагають і високу офіційну заробітну плату (до 20 тис. грн. на місяць), яку продемонструвати в умовах нинішньої економіки можуть далеко не всі. Тож на сьогодні нерухомість купують переважно ті, хто має готівку. В основному це заробітчани та бурштинокопачі. Окрім того, серед покупців – родини, які вже мають нерухомість, підзбирують трохи більше коштів, продають старе житло та купують нове або ж більше за площею на вторинному ринку.

До слова, у США власники іпотеки сплачують 4-5% річних.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також