Заява на субсидії прийде кожному

5261 0

Ми у соцмережах:

Олександр Кожевніков

Нині на Рівненщині є понад 32 тисячі родин, які користуються субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг. З травня таких людей стане значно більше — уряд планує спростити їхню видачу і скасувати обмеження, які досі були. Право на відшкодування матимуть тепер і ті, чий офіційний дохід у місяць — три тисячі гривень, але рахунки за комунальні послуги — понад 1200 грн. При оформленні субсидій не зважатимуть також на те, чи є у сім'ї авто, дві квартири або ж непрацюючі.

Обрахувати субсидію можна вдома

У квітні та жовтні цього року кожна родина отримає разом із квитанціями за комунальні послуги два бланки: заяву на отримання субсидії та декларацію про доходи. Разом із ними будуть інструкції, як правильно заповнити декларацію та як нараховуватимуть субсидію. При цьому жодних додаткових довідок не вимагається. Бланки громадяни зможуть самостійно заповнити і занести в управління соцзахисту населення або відправити поштою. У селах їх можна буде також віднести до сільради. Управління соцзахисту, отримавши документи, визначатимуть, має чи ні родина право на субсидію, якого розміру, і повідомлятимуть згодом громадянина про висновок. Олександр Кожевніков, начальник відділу соціальних виплат обласного департаменту соціального захисту населення, пояснює, як можна самому порахувати, на яку субсидію родина може розраховувати: — Якщо раніше передбачалося, що домогосподарства (всі особи, зареєстровані у приміщенні) можуть сплачувати за комунальні послуги 10-15% від свого середньомісячного сукупного доходу, то ми відштовхуємося від доходу сім'ї на одну особу. Обов'язкова частка, яку має сплачувати родина за комунальні послуги самостійно, може становити від 3% (родини з низькими доходами) до 40% (якщо родина має більш-менш достатній рівень життя) від свого доходу. До прикладу, родина складається з двох осіб, при цьому дохід на одну особу — 3000 грн. на місяць. У такому випадку обов'язкова плата за комунальні послуги становитиме 1 148 грн. Якщо родина отримуватиме квитанції на 1 300 грн., то вона може розраховувати на субсидію у сумі 152 грн. Якщо сукупний дохід родини на одну особу становитиме 500 грн., то може бути, що для такої сім'ї буде встановлено 3,19% обов'язкової частки платежу. Тобто вона сплачуватиме приблизно 31,9 грн. на місяць за комунальні послуги, а решту платитиме держава. Щоб визначити розмір обов'язкової частки сплати за житлово-комунальні послуги для отримувачів субсидії, потрібно обчислити середньомісячний сукупний дохід сім'ї, поділити його на кількість членів домогосподарства і таким чином встановити середньомісячний дохід на одну особу. Цю цифру потрібно поділити на розмір прожиткового мінімуму (1176 грн.), цей результат поділити на 2, а потім помножити на 15%. Наведемо приклад. У приміщенні зареєстровано дві людини, чий середньомісячний сукупний дохід — 2500 грн., тобто 1250 грн. на одну особу. Визначаємо обов'язкову частку сплати за компослуги: 1250:1176:2х15%=7,97%. Тобто родина повинна сплачувати за комуналку 199,3 грн. (2500 грн.х7,97%) в місяць. Якщо у місяць їй потрібно платити за комунальні послуги 500 грн., то вона платитиме 199,3 грн., а решту 300,7 грн. — держава.

Субсидію може оформити лише той, на чиє ім'я приходять квитанції

Отримати субсидію можна лише на житло, в якому прописаний; оформляти її повинна людина, на яку зареєстровані платежі за комунальні послуги, наголошує пан Кожевніков: — При цьому торік встановили нову соціальну норму житла. Якщо раніше вона становила 21 м2 на кожного зареєстрованого і плюс 10,5 м2 на всіх, то нині існує єдина соціальна норма житла — 13,65 м2 на кожного зареєстрованого і додатково 35,22 м2 на всю родину. Тобто якщо навіть у двокімнатній квартирі буде прописана одна бабуся, то вона матиме право на субсидію на всю площу житла. Якщо площа житла більша від норми, то за "зайві метри" родина платитиме повну вартість за комунальні послуги. З травня планується скасувати й низку обмежень. За новими правилами, на субсидію зможуть претендувати і працездатні громадяни, які ніде офіційно не працюють і не перебувають на обліку в центрі зайнятості. А також родини, які мають два авто, два житлових приміщення чи здають в оренду площі. Залишатиметься єдине обмеження: громадянин не може претендувати на субсидію, якщо він здійснить одноразову покупку за період, коли нараховуватиметься житлова субсидія, в розмірі 50 прожиткових мінімумів, тобто на понад 50 тис. грн.

Обманув — повертай грошей вдвічі більше

У декларації господар має вказати свої доходи та доходи всіх мешканців, прописаних у житлі. До речі, зважатимуть з травня не на нараховану зарплату, а на фактично виплачену. Олександр Кожевніков розповідає: — Ми просимо відповідально ставитися до заповнення декларацій і вписувати дані відповідно до довідок про доходи з місця роботи. Їх, без сумніву, будуть перевіряти — надсилатимемо запити в Пенсійний фонд, Державну фіскальну службу, оскільки у заяві людина даватиме дозвіл на обробку персональних даних. Якщо з часом встановлять, що заявник вказав недостовірні дані, субсидію буде скасовано, і йому доведеться компенсувати ті кошти, які вже були нараховані. Причому з 1 травня планується, що віддавати субсидію доведеться у подвійному розмірі. Окрім того, житлову субсидію надаватимуть на 12 місяців, а не на півроку. А доходи родини обраховуватимуть за весь минулий рік — тобто якщо подавати заяву на субсидію у цьому році, незалежно в якому місяці, потрібно буде заповнити декларацію про доходи за 2014 рік. Через рік субсидія буде призначена на новий термін автоматично — без звернення громадян, додає п. Кожевніков і уточнює: — Але тут є нюанс. Якщо у сім'ї трапилися певні зміни — у складі родини, чи хтось працевлаштувався, чи, можливо, змінилися види комунальних послуг — заявник повинен протягом місяця повідомити про них. Після цього орган соціального захисту населення приймає рішення щодо перерахунку та призначення нової житлової субсидії. Субсидія, до речі, переказуватиметься підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховуватиметься на особові рахунки одержувачів. До речі, перелік пільговиків, які мають право або взагалі не платити за комунальні послуги, або сплачувати половину чи лише певну частку їхньої вартості, поки що зберігся. Але вже у липні порядок їхнього нарахування змінюється. Детальніше про це в наступному номері "РВ" розповість Валерій Мікуліч, начальник відділу пільг обласного департаменту соціального захисту населення.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також